Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 16. 3. 2023.

Bez Vladinih mjera cijena struje za kućanstva bila bi dvostruko viša

Ključna tema Vladine sjednice, kojoj je posvećeno više od 20 točaka, bio je četvrti paket mjera za zaštitu građana i gospodarstva od rasta cijena uslijed prehrambene i energetske krize te inflatornih pritisaka

Otvarajući 201. sjednicu Vlade, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.

Istaknuo je da će se ovaj tjedan u Saboru izglasati nekoliko važnih zakona koji se tiču ispunjavanja Programa Vlade. Tako će sutra Sabor izglasati Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, što je okvir za daljnju reformu zdravstva.

Tu je i Zakon o trgovini, predstavljen prošloga tjedna, koji regulira dan nedjeljom, a od 1. srpnja na snagu će stupiti režim sa 16 radnih nedjelja. Usvojit će se također izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost, čime će se nastaviti najniža stopa PDV-a na plin, sječke, ogrjev, brikete i pelete, a izmjenama Zakona o doprinosima anulirat će se antiresecijska mjera iz 2009. godine te će oko 32 tisuće umirovljenika imati veće mirovine.

Četvrti paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu

Osvrnuo se potom na ključnu temu današnje sjednice Vlade kojoj je posvećeno više od 20 točaka, a odnosi se na četvrti paket mjera za zaštitu građana i gospodarstva od rasta cijena zbog energetske, prehrambene i inflatorne krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu.

"Kao odgovorna Vlada koja vodi računa i o društvenoj solidarnosti i o kvalitetnoj redistribuciji sredstava koja se prikupe od naših poreznih obveznika, djelujemo kako bi se u hrvatskom društvu održala socijalna kohezija, kako bi se izbjegla socijalna fraktura i kako bi kroz ovu krizu naši građani, svi gospodarski subjekti i sve institucije prošli sa što manje rizika i kako bi svi ostali na nogama, a država ispunila svoju ključnu ulogu da je uz radnike i uz gospodarstvo na maksimalan mogući način", poručio je premijer Plenković.

Stoga je, naglasio je premijer, ovaj paket mjera vrijedan 1,7 milijardi eura ponovno sveobuhvatan, snažan i kalibriran.

Dodao je da je paket, koji ima tri temelja cilja, naišao na široku potporu svih aktera kojima je predstavljen, od parlamentarne većine, sindikata i poslodavaca, do udruga umirovljenika, raznih komora te lokalne i područne samouprave.

Prvi cilj je ublažavanje rasta cijena energenata, za što će država osigurati milijardu i 181 milijun eura. Zatim zaštita od inflacije, paket vrijedan gotovo 170 milijuna eura. Treći dio su posebne potpore i poticaji ciljnim skupinama.

Od COVID-krize do danas paketi pomoći vrijedni 6,8 milijardi eura

Predsjednik Vlade podsjetio je da je ovo već treća godina politike državnog intervencionizma, koja je započela mjerama u vrijeme COVID-krize, a sada se nastavlja zbog ove trenutne, globalne prehrambene i energetske krize.

U vrijeme covid krize paket pomoći iznosio je 1,6 milijardi eura, a spašeno je 800 tisuća radnih mjesta u privatnom sektoru i 130 tisuća poslodavaca.

U kontekstu ove krize do sad su donesena tri paketa – u travnju, rujnu i prosincu – ukupne vrijednosti 3,6 milijardi eura.

Kada se svi ti paketi zbroje, i covid paket i ova četiri u kontekstu energetske krize, ukupno su vrijedni 6,8 milijardi eura.

S obzirom da je ovaj četvrti paket mjera prekjučer detaljno predstavljen javnosti, premijer Plenković naveo je samo nekoliko najvažnijih naglasaka.

Ista cijena struje i plina za građane

Istaknuo je da će biti zadržana ista cijena električne energije za kućanstva, odnosno 0,059 eura po kilovat satu, što će se Zadržat će se cijena od 62 eura po MWh za električnu energiju za javni i neprofitni sektor, a sve što se potrošilo do 31. ožujka neće se računati u novom paketu, već se kreće od nule.

Na taj se način osigurava priuštiva cijena energije za vrtiće, škole, bolnice, fakultete, muzeje, zdravstvene ustanove, vjerske zajednice, općine, gradove, županije i sve druge koji su nelukrativni korisnici.

Što se tiče cijene električne energije za poduzetnike, ona je fiksirana na 180 za potrošnju do 250 kWh, a nakon toga na 230 za najveće potrošače.

Vodili smo računa o 80 tisuća malih gospodarstvenika koji idu po tarifi 0,062 eura po kWh.

Isto tako, cijena plina ostaje ista za građane, nastavlja se aktivnost za grijanje iz toplinskih stanica za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječki, zadržava se cijena plina za poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh.

"Najvažnije je da se Vladinim mjerama praktički sprječava da od 1. travnja cijena struje za kućanstva ne bude dvostruko veća, dakle za 100%, a cijena plina za 70%", naglasio je poručivši da mjere Vlade izravno koriste građanima i gospodarstvu.

Poruka paketa je jasna – proći kroz krizu zajedno, uz očuvanje socijalne kohezije

Dodao je da se nastavlja politika reguliranja cijena naftnih derivata.

Za umirovljenike, dodao je, donosi se poseban, sada već peti paket kojim je obuhvaćeno 700 tisuća umirovljenika, a tu je i jednokratna novčana naknada za nezaposlene, za ugrožene kupce energenata, osobe s invaliditetom, hrvatske branitelje, zatim naknade za troškove stanovanja, komunalne naknade, grijanje, vodne usluge i nabava ogrjevnog drva.

Spriječeno je poskupljenje hrane za studente, osigurana posebna novčana naknada za obitelji koje primaju doplatak za djecu, čime je obuhvaćeno 230 tisuća djece.

Usvojene su i manje izmjene u košarci proizvoda s fiksiranom cijenom, pružaju se potpore javnom prijevozu putnika, zatim potpore za 55 tisuća poljoprivrednih proizvođača, potpore za korištenje obnovljivih izvora energije i tako dalje.

"Poruka ovog paketa je vrlo jasna – proći kroz krizu svi zajedno, uz očuvanje socijalne kohezije i veliku socijalnu osjetljivost Vlade Republike Hrvatske u ovim okolnostima", zaključio je predsjednik Vlade.

Nakon uvodnog izlaganja premijera Andreja Plenkovića potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Branko Bačić izvijestili su o aktualnom stanju vezanom za potres.

"Nastavljaju se aktivnosti vezane uz obnovu i revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije", kazao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Uz velike infrastrukturne projekte, posebno je istaknuo značajnu ulogu Hrvatskih voda koje su dosad utrošile više od 37 milijuna eura i ugovorile radove u ukupnom iznosu većem od 110 milijuna eura za aktivnosti zaštite od štetnog djelovanja voda i sustave obrane od poplava te korištenja voda i sustave vodoopskrbe.

Ministar je dodao da Hrvatske vode također saniraju urušne vrtače koje su se pojavile nakon potresa, a za koje su osigurana sredstva u iznosu većem od milijun eura.

"Ove aktivnosti provode se sustavno i kontinuirano te dodatno osnažuju i podupiru zacrtane ciljeve Vlade za ravnomjerni razvoj Sisačko-moslavačke županije, ali i potiču njenu gospodarsku i demografsku revitalizaciju", zaključio je ministar Medved.

U Glini obilježen početak izgradnje triju stambenih zgrada s ukupno 57 stanova

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić podsjetio je da je početkom tjedna, zajedno s potpredsjednicom Vlade Anjom Šimpragom, posjetio Petrinju i Glinu, gdje su se sastali sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom i gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes.

Razgovarali su o aktivnostima vezanima za stambeno zbrinjavanje građana s područja Petrinje koji se nalaze u privremenom smještaju.

Prigodom posjeta Banovini obišli su i radove na Područnoj školi Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Nebojanu, koja se financira sredstvima Fonda solidarnosti, u vrijednosti od 850 tisuća eura. Ministar Bačić je kazao da će škola biti otvorena prije nove školske godine.

U Glini su, rekao je, Bačić obilježili početak izgradnje triju novih stambenih zgrada s ukupno 57 stanova, koje se financiraju iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Predviđena je izgradnja ukupno 20 zgrada s 305 stanova.

Ministar je naglasio da se idući ponedjeljak raspisuje se nabava za 21 gradnju zamjenskih obiteljskih kuća, od čega je 14 na području zagrebačkog potresa, u Markuševcu i Ćućerju, a njih 7 na području Krapinsko-zagorske županije. Ukupna vrijednost radova je 2,5 milijuna eura.

"Na području Donjeg grada u Zagrebu raspisuje se nabava za 9 stambenih zgrada, čija je vrijednost obnove 3 milijuna eura", dodao je Bačić.

U tijeku nabava 500 mobilnih drvenih kuća

Izvijestio je da je u tijeku i nabava 500 mobilnih drvenih kuća koje će služiti za privremeni smještaj za građane koji su korisnici kontejnerskog smještaja.

Dodao je da je u tijeku odabir za izvođača radova za nekonstrukcijsku i energetsku obnovu 211 obiteljskih kuća na području Sisačko-moslavačke županije.

U tijeku su i natječaji za izbor izvođača radova za 4 višestambene zgrade s ukupno 56 stanova, od čega su dvije u Glini i dvije u Sisku.

Potpredsjednik Vlade je rekao da je APN u postupku otkupa nekretnina, prije svega kuća i stanova na području Sisačko-moslavačke županije. U ovom trenutku, dodao je, radi se procjena na 72 nekretnine, a na 18 je izvršena procjena. "Nakon što smo prošli tjedan na Vladi donijeli Uredbu, sada krećemo u postupak kupnje tih nekretnina", kazao je.

Što se tiče praćenja iskorištenosti sredstva iz Fonda solidarnosti, Bačić je izvijestio da je zaprimljeno 555 milijuna eura, što je 55% ukupne alokacije.

U travnju isplate više jednokratnih novčanih naknada

Umirovljenicima, korisnicima doplatka za djecu, korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi, stradalima u potresu i nezaposlenima u travnju će, temeljem odluka Vlade biti isplaćene jednokratne novčane naknade u sklopu IV. paketa mjera pomoći.

Paket mjera za zaštitu kućanstva i gospodarstva od rasta cijena Vladin je odgovor na globalnu ekonomsku krizu i inflatorne pritiske, ukupno vrijedan 1,7 milijardu eura, a za zaštitu od inflacije najugroženijih građana osigurat će se 169 milijuna eura.

Za jednokratne naknade umirovljenicima bit će ukupno izdvojeno oko 64 milijuna eura, a mjera će se odnositi na 696 tisuća umirovljenika s mirovinom do 610 eura.

Najviše, 160 eura, tako će u travnju temeljem današnje Vladine odluke dobit oni s mirovinom do 260 eura, onima s primanjima između 260,01 i 330 eura dobit će 120 eura, umirovljenici čija su mjesečne mirovine u rasponu od 330,01 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinama od 470,01 do 610 eura jednokratno će primiti 60 eura.

Do kraja travnja će jednokratno biti isplaćena i naknada korisnicima doplatka za djecu radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata, a bit će obuhvaćeno 128 tisuća obitelji s 230 tisuća djece, što je ukupno 9 milijuna eura.

Iznos naknade ovisi o broju djece u obitelji te će one s jednim djetetom dobiti 45 eura, s dvoje djece 70 eura, s troje djece 100 eura, s četvero djece 130 eura, a s petero i više djece 160 eura.

Jednokratno će biti isplaćeno, temeljem današnje odluke Vlade, i 150 eura korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi i sustavu skrbi o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata radi ublažavanja posljedica rasta troškova života.

Također jednokratnu novčanu pomoć, u iznosu od 265 eura po osobi, najviše do 1327 eura po kućanstvu, dobit će i stradali u potresu koji su u privremenom smještaju. Odluka se odnosi na 8.795 osoba.

Vlada je donijela i Odluku o isplati novčanog primanja nezaposlenim osobama radi ublažavanja posljedica porasta cijena te će 60.000 nezaposlenih, odnosno onih koji su prijavljeni na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje na dan 1. ožujka, dobiti 100 eura, a ukupna je vrijednost naknada šest milijuna eura.

Povećanje iznosa naknade za ugrožene kupce energenata

Temeljem Vladine Odluke nastavlja se s provedbom mjere za smanjenje utjecaja porasta cijena energenata na pružatelje socijalnih usluga te će oni mjesečno dobivati od 70 do 540 eura, ovisno o broju korisnika.

Od 70 do 80 eura pripast će pružateljima usluge pomoći u kući, a od 140 do 540 eura pružateljima usluge smještaja, organiziranog stanovanja i boravka. Ovom mjerom trenutno je obuhvaćeno 506 pružatelja usluga, a vrijednost joj je četiri milijuna eura.

Izmjenom uredbe Vlada je sa 66 na 70 eura povećala mjesečni iznos naknade za ugroženog kupca energenata, za što će ukupno biti osigurano oko 36 milijuna eura za 69.000 ugroženih kupaca energenata.

Vlada je donijela i Zaključak o nastavku isplate naknade za troškove nabave ogrjevnog drva (u visini od 20% cijene po prostornom metru), za 35.000 korisnika mjere, pri čemu prioritet u opskrbi imaju korisnici Zajamčene minimalne naknade (ZMN), a vrijednost mjere je četiri milijuna eura.

Također, prihvaćen je i Zaključak o potpori studentskim centrima za održiv sustav prehrane, vrijedan 8 milijuna kuna, jer će cijena obroka za 111.000 studenata i dalje iznositi 0,86 eura.

Donesena je i Odluka o neprimjeni Indeksa potrošačkih cijena na ugovore o zakupu poslovnih prostora u vlasništvu države kojima upravljaju Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Državne nekretnine čime će se spriječiti porast cijena najma u ukupnoj vrijednosti od 910.000 eura (s PDV-om).

Taj se indeks primjenjuje na sve ugovore koji su na snazi duže od jedne godine kada inflacija na godišnjoj razini premaši tri posto, a prema Državnom zavodu za statistiku dosegla je 10,8%. Primjenom ove odluke na 800 aktivnih ugovora, ukupne vrijednosti 8,4 milijuna eura, tako će se spriječiti povišica njihova iznosa za 10,8% koliko iznosi usklađivanje cijene najma sa stopom inflacije.

Prihvaćena je i informacija u vezi s mjerama energetske obnove kuća i zgrada za čiju je realizaciju određeno ukupno 288 milijuna eura.

Jeftinija struja do 30. rujna, plin još godinu dana

Vlada je kroz 20-ak točaka odnosno uredbi, odluka ili zaključaka regulirala provedbu četvrtog paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, ukupne vrijednosti 1,7 milijardi eura, a koji na snagu stupa od 1. travnja.

Najveći dio Vladinog paketa mjera pomoći odnosi se na ublažavanje rasta cijena energije, za što će država osigurati 1,18 milijardi eura, za zaštitu od inflacije predviđeno je 169 milijuna eura, a za posebne potpore i poticaje 347 milijuna eura.

Vlada je Uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije odredila da cijena električne energije za kućanstva, za javni i neprofitni sektor te poduzetnike do kraja rujna ostaje na istoj razini kao i u jesenskom paketu koji vrijedi do 31. ožujka, a na snagu je stupio 1. listopada prošle godine.

Kućanstva će tako do 30. rujna ove godine za polugodišnju potrošnju do 2500 kilovatsati (kWh), struju plaćati po prosječnoj cijeni od 59 eura po megavatsatu (MWh), a za potrošnju povrh toga prosječno 88 eura. Kod kućanstava mjera se odnosi se na ukupno 2.115.552 mjernih mjesta i vrijedna je 82 milijuna eura.

Jeftinija električna energija za javni i neprofitni sektor zadržava se na prosječnoj cijeni od 62 eura po megavatsatu, mjera je vrijedna 50 milijuna eura, obuhvaća 13.080 korisnika, a odnosi se na vrtiće, škole, fakultete, domove za umirovljenike, nevladine udruge, institute, vjerske zajednice, općine, gradove, državne institucije, komunalna poduzeća i druge.

Cijena električne energije za malo poduzetništvo za polugodišnju potrošnju ispod 250.000 kWh se također zadržava na 62 eura po megavatsatu, pri čemu je mjerom obuhvaćeno 80.804 korisnika, a vrijednost mjere doseže 116 milijuna eura.

Velikih potrošača je nešto manje od tisuću, a za polugodišnju potrošnju veću od 2,5 gigavatsata (GWh), u idućih šest mjeseci će i daje plaćati po 230 eura po megavatsatu. Potrošnja do 2,5 gigavatsata, a više od 250 tisuća kilovatsati, kao i do sada, obračunavat će se po prosječnoj cijeni od 180 eura po megavatsatu. Pritom, vrijednost mjere za subvencioniranje potrošnje većih gospodarskih subjekata iznosi 348 milijuna eura.

"Ovom Uredbom nastavljamo štititi hrvatske građane i gospodarstvo", poručio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, koji je posebno apostrofirao velik broj obrtnika te malih i mikropoduzetnika, kojima cijena struje od 62 eura po megavatsatu itekako olakšava poslovanje.

Spriječen porast cijene plina od 70%

Također, Uredba definira i da se do travnja iduće godine neće mijenjati cijena plina za kućanstva, javni i neprofitni sektor te za sve mikro, male i srednje poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh, a ukupna vrijednost mjere je 150 milijuna eura.

Izravni popust na računu za kućanstva koja koriste plin iznosi 13,3 eura po megavatsatu, dok iznos potpore za poduzetnike iznosi 0,0199 eura/kWh.

"Spriječili smo porast cijene plina od 70%", istaknuo je FIlipović.

Također, do travnja iduće godine ostaje nepromijenjena i jedinična cijena toplinske energije za sve toplinske sustave. Vrijednost mjere je 267 milijuna eura, a odnosi se na 159.000 kupaca (npr. u Zagrebu, Sisku, Zaprešiću, Velikoj Gorici) i njome je obuhvaćeno 98% isporučene toplinske energije.

Umanjenje naknade za obnovljive izvore energije za više od 200 poduzetnika

Usvojen je i Zaključak u vezi s mjerom potpore za kompenzaciju rasta troškova za toplinsku energiju korištenu u tehnološke svrhe industrijskim i ostalim poslovnim potrošačima toplinske energije, koji podrazumijeva donošenje privremenog okvira za mjere državnih potpora u kriznim situacijama, u kontekstu i posljedica agresije Rusije na Ukrajinu, s obzirom da su dijelu industrijskih poslovnih subjekata snažno porasli troškovi koji se odnose na toplinsku energiju.

"Ovim zaključkom planiramo izraditi te potpore kako bi umanjili te troškove koji su im višestruko porasli", rekao je FIlipović.

Kako je pojašnjeno u zaključku, potpora se planira dodijeliti kupcima toplinske energije čije je poslovanje ugroženo, a koji nisu obuhvaćeni uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije i za koje je nužno napraviti navedeni program potpore. "Potpora u okviru ove mjere dodjeljuje se u obliku izravnih bespovratnih sredstava", dodaje se.

Vlada je donijela i Uredbu o kriterijima za plaćanje umanjenje naknade za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju, kojom je smanjila kriterij potrošnje električne energije te time proširila krug korisnika te umanjene naknade. Prema uredbi, pravo na umanjenje naknade imat će poduzetnici s godišnjom potrošnjom od 500 MWh, dok su do sada to mogli oni s potrošnjom od jednog GWh.

"Ministarstvo gospodarstva izradilo je program potpore, koji je odobrila i Europska komisija, na temelju kojega će za više od 200 poduzetnika biti omogućeno umanjeno plaćanje te naknade, i to u iznosu od 104 milijuna eura, čime pomažemo hrvatskom gospodarstvu", rekao je Filipović.

Tu je i izmjena u košarici proizvoda čija je cijena fiksirana, pa se tako iz košarice "miču" svinjska lopatica i vratina, a dodaje se carsko meso, te će ubuduće fiksna cijena biti za osam proizvoda.

Prema prijedlogu, za jestivo suncokretovo ulje cijena bi bila niža - 1,72 eura za litru (do sada 1,86 eura), dok bi iste cijene ostale za mlijeko, brašno (glatko i oštro), šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso, a za carsko meso bila bi 3,79 eura za kilogram.

Nadoknada dijela troška dizelskog goriva

Donesena je i Uredba o nadoknadi dijela troška dizelskog goriva koji se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom cestovnom prijevozu putnika, kojom je predložena subvencija troškova prijevoznika od 0,16 eura po litri dizela.

Po riječima potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, time se uređuje nastavak pomoći prijevoznicima koji obavljaju komercijalni cestovni prijevoz putnika i to na razdoblje od 1. travnja ove do 31. ožujka 2024. godine.

"Obzirom da se porast cijene dizelskog goriva i nadalje neizbježno odražava i na porast cijena komercijalnog prijevoza, pri čemu analize upućuju da trošak dizela u ukupnim troškovima prijevoznika sudjeluje između 30 i 35%, predloženi oblik subvencije iznosi 0,16 eura po litri, odnosno smanjenje od 11,4% u odnosu na trenutnu propisanu maksimalnu cijenu eurodizela te zadržava smanjenje ukupnih troškova prijevoznika za 3,7%", rekao je. Procijenjena ukupna vrijednost te Vladine mjere iznosi 10,6 milijuna eura, naveo je.

Za poljoprivrednike i ribare gotovo 41 milijun eura

Paket mjera namijenjen poljoprivrednicima i ribarima vrijedan je gotovo 41 milijun eura.

Zaključkom o pomoći potrebitim građanima u snabdijevanju ogrjevnim drvom, kako je kazala ministrica poljoprivrede Marija Vuković, omogućuje se ublažavanje negativnih učinaka porasta troškova energenata koji se odnose na ogrijevno drvo i koji su doveli do značajnog porasta troškova života. Dodatno se pomaže socijalno ugroženim kategorijama građana koji se griju na ogrijevno drvo.

Za kategoriju kućanstva već je odobren popust od 5% na redovne cijene iz cjenika Hrvatskih šuma. Donošenjem te mjere, kako je kazala, povećat će se popust na cijenu ogrjevnog drva za kategoriju kućanstvo na ukupno 20% i to na količinu od 350.000 kubičnih metara.

Tom mjerom će biti obuhvaćeno oko 35.000 kućanstava koja koriste ogrjevno drvo kao energent, a procijenjena vrijednost mjere je oko 4,25 milijuna eura. Prednost u dodjeli ogrijevnog drva imat će korisnici zajamčene minimalne naknade.

Kako bi se ublažili negativni gospodarski učinci na poslovanje poduzetnika koji obavljaju gospodarske djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja, Vlada je donijela i mjeru potpore male vrijednosti poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Hrvatske.

Potpora podrazumijeva, kako je navela Vučković, dodjelu bespovratnih namjenskih sredstava za ulaganja u zelene i energetski učinkovite tehnološke i prostorne kapacitete, digitalizaciju i marketing. Mjera će se financirati iz državnog proračuna i vrijedna je 3,98 milijuna eura.

Za sektor ribarstva i akvakulture predviđena je mjera potpore male vrijednosti koja podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima u sektoru ribarstva i akvakulture, uključujući podsektore gospodarskog ribolova na moru, slatkovodne akvakulture, uzgoja školjkaša, prerade proizvoda ribarstva i akvakulture te lokalnih akcijskih grupama u ribarstvu. Predviđeni broj korisnika te mjere je oko 1.200, izvijestila je Vučković, napominjući kako je mjera vrijedna 4,3 milijuna eura.

Vlada je donijela i Zaključak prema kojem će se dodjeljivati potpora za ulaganje u korištenje obnovljivih izvora energije u sektoru poljoprivrede. Mjera je vrijedna 10 milijuna eura i financirat će se 80% iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te 20% iz državnog proračuna.

Potpora malim mljekarima vrijedna milijun eura

Za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje, pak, namijenjeno je 26,9 milijuna eura. Potpora će se dodjeljivati subjektima koji se bave proizvodnjom u osjetljivim sektorima stočarstva (govedarstva, svinjogojstva, ovčarstva, kozarstva, peradarstva, konjogojstva i pčelarstva) i biljne proizvodnje (voća, povrća, cvijeća, ljekovitog i aromatičnog bilja, šećerne repe, sjemenskog kukuruza i sjemena povrća).

Predviđena je također i mjera potpore malim mljekarama za nadoknadu dijela troškova sabiranja mlijeka. Dodjelom potpore, rekla je Vučković, namjerava se zadržati postojeća razina proizvodnje i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka kojeg u pravilu otkupljuju male mljekare od najugroženijih malih proizvođača.

Time se omogućuje nastavak rada malih mljekara i čuva proizvodnja mlijeka na malim gospodarstvima, navela je Vučković, napominjući da je mjera vrijedna milijun eura.

Prihvaćeno pokroviteljstvo nad zrakoplovnom i vojnom izložbom ASDA

Vlada je prihvatila i pokroviteljstvo nad održavanjem sedme "Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA".

Obrazlažući Zaključak, ministar obrane Mario Banožić kazao je da ova izložba i konferencija pruža potporu hrvatskom gospodarstvu i daje doprinos ostvarivanju međunarodnog ugleda hrvatske obrambene industrije.

"ASDA pruža priliku za poslovne susrete i upoznavanje s novim razvijenim sustavima iz područja vojne tehnologije koji mogu dovesti do poslovnih aranžmana s vodećim proizvođačima naoružanja i vojne opreme", dodao je.

Ova izložba i konferencija održat će se početkom svibnja 2023. u Zadru, a troškove organizacije i provedbe snosi organizator tvrtka TNT Productions LLC.