Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Osijek | 27. 4. 2014.

Motivacijski skup HDZ-a u Osijeku

Plenković je sudjelovao na stranačkom motivacijskom skupu organiziranom za Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku županiju

Zajedno s kolegicama Dubravkom Šuicom i Ivanom Maletić zastupnik Andrej Plenković bio je jedan od govornika na motivacijskom skupu u Osijeku pred više od 500 sudionika.

akt249

Okupljenim članovima uvodno su se obratili predsjednik HDZ-a Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, predsjednik HDZ-a Požeško-slavonske županije Franjo Lucić, predsjednik HDZ-a Brodsko-posavske županije Pero Ćosić, predsjednik HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije i župan Božo Galić, te predsjednik HDZ-a Virovitičko-podravske županije Josip Đakić.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i politički tajnik Tomislav Čuljak ukazao je na važnost europskih izbora te apelirao na što veće sudjelovanje birača. Pobjeda HDZ-a i partnera na ovim izborima bit će uvod u pobjede koje slijede na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, poručio je Čuljak.

U svom izlaganju Plenković je bitnim ocijenio činjenicu da HDZ u Europskom parlamentu pripada najvećoj političkoj obitelji u Europi čiji su lideri ujedno i utemeljili europski projekt. Dodao je kako su ovi izbori uz pozitivan glas za listu HDZ-a zbog kvalitetnog programa i europski dokazanih kandidata, ujedno i prigoda i za prosvjedni glas protiv Kukuriku koalicije koja nije u stanju adekvatno brinuti o hrvatskim interesima u EU. Podsjetio je da je prošle godine HDZ uvjerljivo pobijedio u slavonskim županijama, te dodao kako je siguran  da će rezultat 25. svibnja biti još bolji. Govorio je i o angažmanu HDZ-ovih zastupnika o nizu tema relevantnih za građane Slavonije od poljoprivredne politike (izravna plaćanja, ruralni razvoj), Dunavske strategije, zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, gospodarskog i prometnog razvoja te korištenja EU fondova.

Predstavljajujući kandidate s liste Plenković je rekao kako je HDZ za razliku od Kukuriku koalicije, izborom kandidata na svojoj listi, pokazao povjerenje u svoje zastupnike te strateško promišljanje s odabirom koalicijskih partnera. Pozvao je stranačke kolege da izađu u što većem broju na europske izbore te na taj način ojačaju legitimitet budućih 11 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu i pridonesu ostvarenju tri izborne pobjede. Prva je pobjeda kandidata Europske pučke stranke Jean-Claudea Junckera za predsjednika Europske komisije, druga je da HDZ-ova koalicijska lista dobije najviše glasova i treća da HDZ ponovno pojedinačno osvoji najveći broj mandata.