Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Vukovar | 28. 4. 2014.

HDZ krenuo po pobjedu iz Vukovara

U kući nobelovca Lavoslava Ružičke u Vukovaru održan je predizborni skup koalicije HDZ-a, HSS-a, HSP AS-a, BUZ-a, HDS-a i ZDS-a na kojemu su se predstavili kandidati izborne liste br. 6

Milivoju Špiki, Ivanu Sabliću, Željani Zovko, Ivanu Tepešu, Ivici Toliću, Ruži Tomašić, Marijani Petir, Ivani Maletić, Dubravki Šuica i Andreju Plenkoviću u Vukovaru su dobrodošlicu poželjeli predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Damir Barna te župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

akt251

U svom izlaganju Andrej Plenković predstavio je izborni program koji se temelji na platformi Europske pučke stranke. Naglasio je kako je vladajuća koalicija pokazala nerazumijevanje europskih politika i funkcioniranja zajednice država u kojoj vrijede jednaka pravila za sve. Dodao je da je Vlada donošenjem »Lex Perković«, kojim su, suprotno dogovoru u pristupnim pregovorima, nastojali izigrati svrhu europskog uhidbenog naloga i time spriječiti procesuiranje državnog terorizma za vrijeme SFRJ. Istaknuo je kako to nije ponašanje odgovorne vlasti države koja tek postaje članica EU.

Napomenuo je kako su Vladi trebala dva rebalansa proračuna da uspije učiniti ono što joj je Europska komisija jasno preporučila u pogledu smanenja proračunskog deficita. No Vlada je poduzela jednokratne, nedugoročnone mjere računovodstvenog karaktera koje ne nisu jamstvo održivosti javnih financija, umjesto da je pristupila strukturnim reformama koje bi pokrenule pravi gospodarski rast. Jer samo se rastom može sanirati proračunski deficit, poručio je Plenković. Podsjetivši da je koalicijska lista HDZ-a prošle godine osvojila 48% glasova u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pozvao je sve okupljene da 25. svibnja ostvare još jednu pobjedu.

Skup je svojim govorom zaključio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je naglasio da Vukovar nipošto nije slučajno izabran, zato što je Vukovar naše veselje kada možemo krenuti iz njega i razmišljati o njegovoj budućnosti, ali i naša tuga kada god se prisjetimo svega onoga što je prošao. Istaknuo je da se mora razgovarati o konkretnom životu ljudi u Vukovaru i razmišljati o otvaranju radnih mjesta i dovođenju investicija. Podsjetio je na to da je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman Vukovar istaknuo kao mjesto stvaranja temelja hrvatske državnosti, mjesto gdje je započeo put Domovine u zajednicu europskih naroda. Vratit ćemo se u Vukovar i 26. svibnja proslaviti pobjedu, zaključio je Karamarko.