Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Mostar | 1. 5. 2023.

Pozdravljamo formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine

Predsjednik Vlade Andrej boravi Plenković u dvodnevnom je posjetu Mostaru, gdje se prvog dana sastao s Borjanom Krišto i Draganom Čovićem te s mostarsko-duvanjskim biskupom Petrom Palićem

Na sastanku s predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto te zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine i predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem bilo je riječi o aktualnim političkim pitanjima u vezi s uspostavom vlasti na svim razinama, s posebnim osvrtom na Federaciju BiH, predstojeće izmjene Izbornog zakona s naglaskom na Predsjedništvo BiH, kao i na stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Pretpostavke za nastavak pridruživanja BiH europskoj obitelji

Iskazano je zadovoljstvo okončanjem procesa uspostave vlasti u Vladi Federacije BiH, čime su otklonjene prepreke za nastavak ispunjavanja uvjeta za pridruživanje Bosne i Hercegovine europskoj obitelji.

Također je izražena puna podrška aktivnostima HNS-a BiH te najavljena sjednica hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH na kojoj će se raspraviti niz bilateralnih tema.

Plenković je istaknuo da je pozitivno što je Bosna i Hercegovina, nakon političkih blokada, konačno dobila vlast na federalnoj razini.

"Pozdravljamo formiranje Vlade Federacije BiH. Potrebno je žurno nastaviti razgovore političkih aktera o izbornoj reformi kako bi se postigla ravnopravnost sva ti konstitutivna naroda", poručio je predsjednik hrvatske Vlade nakon sastanka.

Dodao je da je to u interesu stabilnosti i funkcionalnosti čitave BiH. Naglasio je kako Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH te istaknuo da će Hrvatska nastaviti snažno podupirati Bosnu i Hercegovinu na njenom europskom putu.

Izniman doprinos hrvatske vlade postizanju kandidatskog statusa BiH

Čović i Krišto su izrazili zahvalnost premijeru Plenkoviću na svim uloženim naporima za rješavanje brojnih izazova kojima je hrvatski narod u BiH sustavno izložen desetljećima, uz snažno zalaganje na europskoj i međunarodnoj razini.

Čović je istaknuo važnost postizanja statusa kandidata za članstvo na posljednjem sastanku Europskog vijeća, ocijenivši kako je doprinos hrvatske Vlade, a osobito premijera Plenkovića, u tom području izniman. Uvjeren je da će Hrvatska i dalje snažno pomagati BiH na njezinom europskom putu te naglasio potrebu hitne provedbe odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, jer samo rješenja na principu ustavne jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH kao izbor legitimnih političkih predstavnika u institucijama gdje se štite kolektivna prava, a to su upravo Predsjedništvo i domovi naroda – jamče opstojnost, sigurnost i europsku budućnost Bosne i Hercegovine.

Predsjedateljica Krišto istaknula je kako je prioritetno, najkasnije u idućih šest mjeseci, napraviti ograničene promjene Ustava BiH te cjelokupnu izmjenu izbornog zakonodavstva kako bi se osigurala stvarna ustavna jednakopravnost sva ti konstitutivna naroda.

Podrška hrvatske Vlade projektima važnim za hrvatski narod u BiH

U sjedištu Mostarsko-duvanjske biskupije predsjednik Vlade Plenković sastao se s mostarsko-duvanjskim biskupom Petrom Palićem.

"Drago mi je što sam se u Mostaru susreo s mostarsko-duvanjskim biskupom Petrom Palićem, s kojim nastavljamo izvrsnu suradnju i dijalog. Razgovaramo o daljnjim aktivnostima biskupije, kao i podršci hrvatske Vlade projektima koji su važni za hrvatski narod u BiH", poručio je premijer Plenković.

"Hrvatska vlada ulaže u ljude, tu su stipendije koje daje studentima, a sve je to na duge staze jedan dobar znak našeg opstanka na ovim prostorima", ocijenio je biskup Palić.

Premijer Plenković sutra će sudjelovati u otvorenju 24. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2023.