Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 5. 2023.

Danas proglašavamo kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj

Važno je da iz ove velike zdravstvene ugroze, najveće pandemije u posljednjih stotinu godina, izvučemo pouku za suočavanje s potencijalnim krizama te vrste, poručio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade

Otvarajući 215. sjednicu Vlade, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.

Ovoga tjedna obilježen je Dan Europe, a premijer Plenković podsjetio je na vizionarsku Schumanovu deklaraciju iz 1950, kojom su postavljeni temelji današnje Europske unije. Tadašnja Europa, podijeljena između demokratskog i komunističkog bloka, dodao je, tek je sanjala o ujedinjenju kakvo imamo danas, više od 70 godina poslije.

Hrvatska je danas dio projekta koji uz Sjedinjene Američke Države i Kinu čini jedan od tri najsnažnija svjetska gospodarstva. "Europska unija je globalni primjer demokratskih standarda i u zajedničkom i solidarnom djelovanju nastojimo da svi građani diljem Europe žive u što boljim uvjetima i sa što boljim standardom", istaknuo je premijer Plenković.

U završnoj smo fazi apsorpcije sredstava za obnovu iz Fonda solidarnosti

U prvih deset godina članstva, dodao je, Hrvatska je i jedina zemlja koja je istoga dana ušla u Schengenski prostor i europodručje, kao dvije dublje integracije.

Podsjetio je također na velika bespovratna sredstva koja su Hrvatskoj na raspolaganju za ovo desetljeće – 15 milijardi eura iz Višegodišnjeg financijskog okvira i 10 milijardi iz Instrumenta EU-a iduće generacije.

"U samoj smo završnoj fazi apsorpcije sredstava iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu od potresa", istaknuo je.

Naveo je da je za obnovu nakon petrinjskog potresa dosad iskorišten 321 milijun eura, a za obnovu nakon zagrebačkog potresa 551 milijun. Preostaje da se utroše 132 milijuna eura u idućih 45 dana, što će se tom dinamikom sigurno i ostvariti.

Nakon što se u cijelosti utroše ta sredstva, dodao je, obnova će se nastaviti financirati s milijardu i 200 milijuna eura iz Instrumenta EU-a iduće generacije, kao i sredstvima iz proračuna te zajmovima.

Prvih 10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji

Govoreći o prvih deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, premijer Plenković naveo je nekoliko važnih podataka.

Prvo, BDP je danas na 73% prosjeka Europske unije, a ranije je bio na 61%. Zatim, broj zaposlenih povećan je za 18%, a stopa zaposlenosti povećana je s 57 na 70%, dok stopa nezaposlenosti iznosi samo 6,2%. Bilježi se i rast mirovina, rast plaća i rast BDP-a, pri čemu je minimalna plaća povećana za 70%. Broj osoba u riziku od siromaštva smanjen je za 40%.

Prihodi u turizmu su udvostručeni, kao i devizne pričuve, a strana ulaganja su se učetverostručila.

Aktivnosti  Vlade

Među ostalim aktivnostima izdvojio je sudjelovanje potpredsjednika Božinovića u skupu Paneuropske unije povodom obilježavanja 10. godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman prisustvovao je krunidbi kralja Karla III.

Održana je komemoracija u povodu smrti bivšeg predsjednika Vlade Nikice Valentića.

Na telefonskoj sjednici Vlade u ponedjeljak utvrđene su najviše maloprodajne cijene naftnih derivata, a cijene su, zahvaljujući mjerama Vlade, sada na dobroj razini i za 20-ak centi povoljnije nego što bi bile bez njih.

Otvoren je Centar Nikole Tesle u Karlovcu, vrijedan 6,5 milijuna eura.

Od odluka s današnje sjednice Vlade izdvojio je onu o financiranju najamnine za privremeno stambeno zbrinjavanje stradalnika u potresu.

Donijet će se i odluka o proglašenju kraja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj nakon više od tri godine, u skladu s odgovarajućom odlukom Svjetske zdravstvene organizacije.

"Važno je da iz ove velike zdravstvene ugroze, najveće pandemije u zadnjih 100 godina, izvučemo pouke u daljnjim suočavanjima s potencijalnim krizama ovoga tipa", poručio je premijer Plenković i dodao da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo objaviti nove preporuke kako se ponašati u novim okolnostima u vezi toga virusa.

Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i Zakon o socijalnoj skrbi

Danas je u javno savjetovanje upućen Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, podsjetio je. Najavio je da će se u javno savjetovanje uputiti i Zakon o socijalnoj skrbi, kojim će se povećati naknade za roditelje njegovatelje.

Za roditelje njegovatelje koji njeguju jedno dijete naknade će se povećati s 530 eura na 663. Za roditelje njegovatelje koji njeguju jedno dijete koje se radi zdravstvenog stanja ne može uključiti u programe u zajednici s 597 na 796 eura. Za roditelje njegovatelje koji samostalno njeguju dvoje ili više djece sa 796 na 995 eura. Novim prijedlogom proširuje se pravo i na osobe s poremećajima autističnog spektra četvrtog stupnja.

Sada se roditeljima njegovateljima, koji do sada nisu smjeli raditi, nudi mogućnost rada putem ugovora o djelu ili autorskih ugovora. Usto se osigurava pravo primanja naknade roditeljima njegovateljima u slučaju smrti djeteta još deset mjeseci.

Ukida se institut zabilježbe, ne samo s jedine nekretnine nego sa svih nekretnina.