Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 5. 2023.

Podrška europskom i reformskom putu BiH uz jačanje dobrosusjedstva

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Denisa Bećirovića

Na sastanku je izražena spremnost za daljnje jačanje dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje nastavljaju razvijati gospodarsku razmjenu i suradnju u prometu, energetici i nizu drugih područja. U tom će pogledu predstojeća zajednička sjednica Vlade i Vijeća ministara koja će se u lipnju održati u Zagrebu pridonijeti razmatranju niza bilateralnih tema.

Bilo je riječi o idućim koracima koji su važni za ubrzanje europskog puta Bosne i Hercegovine nakon što je stekla status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, za što se Hrvatska najsnažnije zauzela na europskoj razini.  Europski put važan je za koheziju i napredak cijele zemlje.

Predsjednik Vlade Plenković pozdravio je formiranje Vlade na razini Federacije Bosne i Hercegovine te istaknuo potrebu da se nastavi politički dijalog o izbornoj reformi kako bi se postigla puna ravnopravnost i legitimna zastupljenost svih triju konstitutivnih naroda. Dodao je da je Hrvatskoj u interesu stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, s kojom će nastaviti razvoj partnerskih i prijateljskih odnosa.