Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Reykyavik | 16. 5. 2023.

Hrvatska pristupa registru šteta za Ukrajinu

Premijer Andrej Plenković izjavio jeda će Hrvatska pristupiti registru šteta koji će za poslužiti za kompenzaciju ratnih šteta Ukrajini. Ukupan budžet te organizacije iznosit će oko osam milijuna eura i Hrvatska će joj dati svoj doprinos.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje u 4. sastanku na vrhu Vijeća Europe u Reykjaviku.

U izjavi medijima uoči sastanka, premijer je ocijenio da je ovo dobra i korisna prigoda za dvije poruke. "Jedna je reafirmacija svih vrijednosti ove organizacije, a to je prije svega posvećenost demokraciji, zaštiti ljudskih prava i naravno, temeljnim slobodama i vladavini prava. A druga je velika poruka solidarnosti i čvrste podrške Ukrajini u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu", istaknuo je.

Smatra da je Deklaracija, koja je dogovorena na razini stalnih predstavnika uoči ovoga summita, zaista vrlo sadržajna te pokazuje sve izazove suvremenoga svijeta na koje odgovore može dati europski kontinent, pa i kroz Vijeće Europe.

"I zato mi se čini posebno vrijednim ovaj Međunarodni ugovor o registru šteta koje su se dogodile Ukrajini, koji će biti jedno konkretno postignuće dogovora s ovog sastanka u Reykjaviku", rekao je Plenković.

Upitan da pojasni registar šteta, premijer je kazao da je riječ o dogovoru država stranaka, kojem će pristupiti i Hrvatska.

"Ukupan budžet ove organizacije bit će oko osam milijuna eura i mi ćemo dati svoj doprinos. Ideja je da se sve ratne štete koje Ukrajina registrira, a one su zaista enormne, ovdje verificiraju i registriraju i da se onda vidi na koji način se ta šteta može kompenzirati", rekao je Plenković.

Pojasnio je da je jedno prikupljanje donacija za obnovu Ukrajine, a drugo vidjeti na koji način utvrditi reparacije, to jest okrenuti se prema Rusiji, čija je vojska i počinila te štete. Dodao je da će sjedište organizacije biti u Haagu.

Vlada će pomoći županijama da što prije saniraju štete nastale od poplava

Upitan o poplavama, predsjednik Vlade je zahvalio svim sastavnicama iz sustava domovinske sigurnosti.

"Želim iskoristiti ovu prigodu da se zahvalim svim sastavnicama iz sustava domovinske sigurnosti, vatrogascima, HGSS-u, civilnoj zaštiti, policiji, vojsci, lokalnoj samoupravi i Hrvatskim vodama koji zaista rade maksimalne napore u nizu hrvatskih županija kako bi se spriječile posljedice ovih visokih voda i velikih kiša", rekao je Plenković.

Istaknuo je kako su potpredsjednici vlade i ministri obišli niz županija, te da će to činiti i dalje.

Nakon što se proglase elementarne nepogode i utvrde štete u pojedinim županijama, premijer je naglasio da će Vlada pomoći županijama da što prije saniraju štete koje su se dogodile.

"Vidimo da klimatske promjene utječu i na ovaj način na količinu oborina kakvih prije u ovakvoj mjeri nije bilo", zaključio je Plenković.