Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Reykyavik | 17. 5. 2023.

Vlada će pomoći krajevima koji su pretrpjeli štetu od poplave

Premijer Andrej Plenković zahvalio je svima koji su angažirani na poplavljenim područjima te će se po povratku u Hrvatsku sastati s članovima Vlade kako bi razmotrio situaciju na terenu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u 4. sastanku na vrhu Vijeća Europe u Reykjaviku.

U svojem govoru na središnjem panelu "Ujedinjeni za Europu", premijer je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom summitu, koji potvrđuje i naglašava vrijednosti na kojima se temelji Vijeće Europe, a to su zaštita ljudskih prava, demokracije, vladavine prava i temeljnih sloboda.

Naglasio je posebno ulogu Europskog suda za ljudska prava jer su, kako je rekao, upravo danas u Ukrajini napadnute temeljne vrijednosti slobode i demokracije.

Kazao je da je ruska agresija protiv Ukrajine probudila Europu iz blagostanja i mira koje je uživala desetljećima nakon Drugog svjetskog rata, kao i u vrijeme Miloševićevog režima kada je napao nekoliko zemalja bivše Jugoslavije, uključujući i Hrvatsku.

Hrvatska je pristupila registru šteta za Ukrajinu

U tom kontekstu, premijer je rekao da je Hrvatska pristupila registru šteta za Ukrajinu, te istaknuo snažnu solidarnost s tom zemljom, koja koristi i hrvatska iskustva u kažnjavanju ratnih zločina.

"Mislimo da u multilateralnom i međunarodnom okruženju Vijeće Europe predstavlja jednu dodanu vrijednost koja štiti vladavinu prava", zaključio je Plenković.

U izjavi za medije, predsjednik Vlade Plenković je kazao da je cilj 4. sastanka Vijeća Europe, uoči 75. obljetnice postojanja i rada ove organizacije, bio reafirmirati njegovu ulogu i temelje koje čuva.

Istaknuo je ulogu Europskog suda za ljudska prava, podsjetivši da je Vlada nedavno na sjednici donijela odluku o uplati od 100 tisuća eura, kako bi podržala rad tog Suda.

Premijer je naglasio da je dvodnevni summit u Reykjaviku bio fokusiran na rusku agresiju na Ukrajinu. Ponovio je da je Hrvatska pristupila registru šteta, putem kojeg će se registrirati i verificirati štete koje Ukrajina prijavljuje, što će onda omogućiti kompenzaciju, a u konačnici i obnovu te zemlje s obzirom na devastirajuće posljedice brutalne ruske agresije.

Poruka Deklaracije: ujedinjeni oko zajedničkih vrijednosti i u solidarnosti i podršci Ukrajini

Rekao je i da Deklaracija, koja je usvojena po završetku samita, ima glavnu poruku - ujedinjeni oko zajedničkih vrijednosti i ujedinjeni u solidarnosti i podršci Ukrajini.

Isto tako, dodao je, dotaknute su i važne teme funkcioniranja demokracije u novom izazovnom vremenu umjetne inteligencije i digitalne transformacije, te je posebno naglašeno načelo podjele vlasti i poštivanja svih institucija unutar države. Od ostalih tema prepoznate su i klimatske promjene i uloga Vijeća Europe u kontekstu daljnje zaštite okoliša.

"Posebno je istaknuta tema koja se odnosi na prava djece u Ukrajini, s obzirom na to da je Međunarodni kazneni sud izdao uhidbeni nalog za ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovu suradnicu zbog deportacije djece iz Ukrajine u Rusiju", rekao je Plenković.

Podsjetio je i da je Island u prosincu 1991. bio prva članica Vijeća Europe koja je priznala Hrvatsku.

"To štosmo danas ovdje, nešto više od 30 godina kasnije, a da je bivša ministrica vanjskih poslova u mojoj prvoj vladi, Marija Pejčinović Burić, glavna tajnica ove organizacije, jedna je zaista lijepa i pozitivna priča za Hrvatsku", kazao je Plenković.

Zahvaljujem svima koji su angažirani na poplavljenim područjima

Upitan o poplavama, premijer je rekao da je u stalnom kontaktu s članovima Vlade, potpredsjednicima i ministrima, zahvalivši njima, kao i županima, gradonačelnicima, načelnicima, civilnoj zaštiti, Hrvatskim vodama, vatrogascima, policiji, vojsci, HGSS-u i svima drugima koji su ovih dana maksimalno angažirani na poplavljenim područjima.

Dodao je da će se večeras, kad stigne u Hrvatsku, sastati s članovima Vlade kako bi razmotrili situaciju na terenu.

"U petak, na sjednici Vlade, imat ćemo jedno privremeno izvješće kako da vidimo što se sve dogodilo i kako Vlada može pomoći onim krajevima koji su pretrpjeli štete ovih zadnjih nekoliko dana", najavio je.