Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Nova Gradiška, Oriovac, Slavonski Brod | 30. 4. 2014.

U posjetu Brodsko-posavskoj županiji

Kandidati HDZ-ove koalicije za Europski parlament Andrej Plenković, Ivana Maletić, Željana Zovko i Milivoj Špika prilikom obilaska Brodsko-posavske županije posjetili su Novu Gradišku, Oriovac i Slavonski Brod

U Novoj Gradiški dočekao ih je župan Danijel Marušić te gradonačelnik Željko Bigović. Kandidati su program započeli gostovanjem na radiju Nova Gradiška, gdje su predstavili pobjedničku koalicijsku listu HDZ-a te pozvali birače da iziđu na predstojeće europske izbore.

akt254

Kandidati su nastavili obilazak Brodsko-posavske županije posjetom Slavonskom Brodu, gdje su nakon druženja s građanima na središnjem gradskom trgu održali tiskovnu konferenciju kojoj su prisustvovali predsjednik županijskog odbora HDZ-a Pero Ćosić, župan Danijel Marušić i saborski zastupnik Šime Đurđević. Nositelj HDZ-ove liste Andrej Plenković podsjetio je da je kao zastupnik u Europskom parlamentu uputio pismo Europskoj komisiji o problemu onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu iz Rafinerije nafte Brod, koja se nalazi u Bosanskom Brodu.

Po završetku tiskovne konferencije zastupnik Plenković uputio se u Oriovac, gdje je nakon druženja s mještanima posjetio uspješnu tvrtku "Rekord-tim", koja je najveći hrvatski proizvođač spužvi za kućanstvo.

Kandidati su u Slavonskom Brodu posjetili Poljoprivrednu školu i Regionalni centar za biotehnološka istraživanja, koji su iskoristili sredstva EU za razvoj svojih projekata. Na Strojarskom fakultetu održali su predavanje o mogućnostima što ih mladima pruža članstvo Hrvatske u Europskoj uniji. Susreli su se također s članovima HVIDRA-e te s udrugama Hrvata iz Bosanske Posavine.

Posjet Brodsko-posavskoj županiji završen je predizbornim skupom u Slavonskom Brodu pred više od 300 sudionika. Skupu je među ostalima prisustvovao zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet, koji je dao podršku HDZ-ovoj koalicijskoj listi.

U svom izlaganju zastupnik Plenković je istaknuo da lista HDZ-a i partnera okuplja kandidate koji su se dokazali na svim razinama upravljanja procesima, te stoga imaju znanja i volje da zastupaju interese Hrvatske u Europskom parlamentu. U tom smislu izrazio je očekivanje da će koalicijska liste HDZ-a ponovno odnijeti pobjedu, i to s još boljim rezultatom nego na prošlogodišnjim europskim izborima. Cilj je da HDZ pojedinačno osvoji najviše mandata, ali i da Jean-Claude Juncker kao kandidat europskih pučana postane predsjednik Europske komisije. Dodao je da filozofija Europske pučke stranke, političke obitelji HDZ-a, u središte stavlja pojedinca, njegovu odgovornost i vrednovanje njegova rada. Država treba pružiti pravni, gospodarski i porezni okvir koji omogućuje razvoj takvog poduzetništva kakvo će biti na korist cijelom društvu, poručio je Plenković.

Govorio je nadalje o dosadašnjem angažmanu HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu na nizu tema relevantnih za građane Slavonije, od poljoprivredne politike (izravna plaćanja, ruralni razvoj) do prometnog i gospodarskog razvoja. Zahvalio se na dosadašnjoj suradnji županu Danijelu Marušiću, ujedno članu Odbora regija Europske unije, koji je redovito obavještavao zastupnike o stanju u županiji. Obećao je nastavak suradnje te zalaganje za rast i razvoj brodsko-posavskog kraja.