Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 6. 2023.

Ponosni smo na postignuća Hrvatske u posljednjih trideset godina

Deseta obljetnica članstva Hrvatske u Europskoj uniji prilika je da svi zajedno kažemo koliko se ponosimo strateškim postignućima hrvatskoga naroda u tek nešto više od tri desetljeća neovisnosti, poručio je premijer Andrej Plenković

Svečanost povodom obljetnice na Europskom trgu u Zagrebu organizirao je Ured Europske komisije u Hrvatskoj u suradnji s Uredom Europskog parlamenta i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova.

Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je na put od Domovinskog rata, kad je bilo okupirano između četvrtine i trećine teritorija Hrvatske, do zemlje članice NATO-a i Europske unije.

Kazao je da smo u tom najtežem razdoblju devedesetih godina izgubili korak sa zemljama srednje i istočne Europe u europskim integracijama jer smo bili izvrgnuti agresiji velikosrpskog Miloševićeva režima, ali smo, predvođeni predsjednikom Tuđmanom i hrvatskim braniteljima, ostvarili slobodu i samostalnost.

Pozicionirali smo se u samu jezgru europskog projekta

Premijer je nadalje rekao da smo u posljednje dvije godine ostvarili dvije dublje integracije – u schengenski prostor i europodučje – te istaknuo da smo se pozicionirali u samu jezgru europskog projekta.

To govori da je naš narod u zahtjevnim okolnostima bio jedinstven, konstatirao je i dodao da je konsenzus o europskoj orijentaciji zemlje danas nažalost slabiji nego prije, pa zato svim građanima treba objasniti što nam sve donosi članstvo u Europskoj uniji.

Naglasio je da to članstvo nije došlo samo od sebe, nego da smo se za nj dugo borili u zahtjevnim pregovorima. Deset godina nakon Hrvatske Unija nije primila nijednu novu članicu i pitanje je koliko će vremena proći dok ijedna od zemalja koje žele postići isti cilj u tome uspije i stekne položaj koji mi danas imamo.

Podsjetio je na 25 milijardi eura europskih sredstava koje u ovom desetljeću stoje na raspolaganju Hrvatskoj, a kojima se među ostalim obnavljaju škole, bolnice i druge ustanove te saniraju štete od potresa u Zagrebu i na Banovini.

Osvrnuo se također na zajedničke vrijednosti i snažan sustav pravnih veza s Europskom unijom, a zbog svega toga Hrvatska danas uživa ugled u međunarodnoj zajednici.

Mladi imaju mnogo više šansi, na svima je nama da dobro iskoristimo pružene prilike

"Postali smo zemlja čiji se glas čuje, koja ima svoj utjecaj na politike, na procese, na naše susjedstvo, na principijelna pitanja poput solidarnosti i snažne potpore Ukrajini i čvrste osude Rusije kao agresora koji krši sva načela međunarodnog prava", poručio je predsjednik Vlade.

Istaknuo je da mladi u Hrvatskoj danas imaju mnogo više šansi nego prije članstva u Uniji te da je na svima nama da sve te prilike dobro iskoristimo.

"Da budemo svjesni obitelji kojoj pripadamo, a da pritom uvijek čuvamo svoj identitet, svoju kulturu, svoje običaje i sve ono za što su hrvatski branitelji dali živote", naglasio je Plenković.

Zahvalio je još jednom svima i čestitao na zajedničkom uspjehu.