Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 3. 7. 2023.

Vlada i HNS potpisali su sporazum o darovanju zemljišta

Darovano građevinsko zemljište u Velikoj Gorici vrijednoje 4,2 milijuna eura: »Posebno me veseli novi koncept, koji hrvatski nogomet zaslužuje, a kamp će služiti i za druge sportove«, izjavio je premijer Plenković tom prigodom

Danas su na prigodnoj svečanosti u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Marijan Kustić potpisali u velikogoričkom hotelu Garden Hill Sporazum o darovanju zemljišta između Vlade i HNS-a.

Uz predsjednika Vlade svečanosti su prisustvovali i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, kao i vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza, te izbornik Zlatko Dalić.

Vlada darovala građevinsko zemljište vrijedno 4,2 milijuna eura

Premijer Plenković podsjetio je da je Vlada darovala građevinsko zemljište u Velikoj Gorici vrijedno 4.2 milijuna eura. "Posebno me veseli čitav koncept novog pristupa, kakvog hrvatski nogomet zaslužuje, a kamp će biti i za druge sportove i sportaše", kazao je.

Najavio je daljnja ulaganja u obnovu infrastrukture, počevši sa stadionom Maksimir i Poljudom.

"Ovaj kamp bit će baza. Hrvatska nogometna reprezentacija je hrvatskom narodu donijela toliko sreće i zadovoljstva, osobito ova generacija predvođena Lukom Modrićem. Kada razgovaram sa svojim kolegama, premijerima i predsjednicima oni se ne mogu prestati diviti nogometnim uspjesima Hrvatske. Ono što je nama postalo normalno, da se sa svakog natjecanja vratite s medaljom, kolege gledaju s oduševljenjem i respektom," istaknuo je premijer.

Plenković je dodao kako će cijeli ovaj projekt biti građen u suradnji s UEFA-om i FIFA-om.

"Velike federacije odlučile su podržati sportsku infrastrukturu u Hrvatskoj, želim posebno zahvaliti Zvonimiru Bobanu i Aleksandru Čeferinu, koji su partneri i prijatelji HNS-a. Sva ta sredstva omogućit će i današnjim nogometašima, ali i budućim generacijama da rade u bitno boljim uvjetima na koje su mnogi od naših nogometaša navikli u Europi", rekao je.

Premijer je istaknuo kako je lokacija novog kampa HNS-a sjajna, u blizini stadiona, zračne luke i zaobilaznice.

Nastavit ćemo ulagati u sport

"Gorica je naslonjena na Zagreb, naći ovakvo zemljište te veličine nije jednostavno. Sportašima će pristup i dolazak biti najjednostavniji mogući," kazao je Plenković, naglasivši kako je Vlada podigla sredstva za sport skoro tri puta.

"To ćemo činiti i dalje, jer je sport važna sastavnica hrvatskog društva, osobito za mlade. Uči ih zalaganju, timskom duhu, upornosti. To su kvalitete i vrednote koje su važne za njihov razvoj," poručio je Plenković.

Izgradnja nacionalnog stadiona u Maksimiru

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić je čestitao reprezentaciji na sjajnim rezultatima koje "hrvatski nogomet stavljaju u sam vrh svijeta". Istaknuo je kako se sva dokumentacija riješila u dva i pol mjeseca.

"Ovi rezultati dolaze u kontinuitetu i bili su poticaj da nazočimo ovom događaju. Nogomet je ovo zaslužio, 1.450 klubova sa 126.000 nogometašica i nogometaša govore o tome koliko je ovo važno za Hrvatsku," kazao je ministar Bačić naglasivši kako sada slijedi izgradnja stadiona Maksimir.

"Nećemo na ovome stati, privodimo kraju aktivnosti kako bismo osigurali pretpostavke za izgradnju hrvatskog nacionalnog stadiona u Maksimiru. U tijeku su razgovori sa Zagrebačkom nadbiskupijom kako bismo riješili imovinsko-pravne odnose. Ti razgovori idu u najboljem pravcu i to će biti podloga za izgradnju nacionalnog stadiona," rekao je je.

Kamp će biti dobra ostavština ove generacije

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić je naglasio kako je nogometni kamp "težnja i čežnja već 20 godina".

"Rekao sam da ne želim raditi nikakve kamene temeljce, nego korak po korak, a danas je velik iskorak. Ovo je poseban trenutak, a svojim rezultatima to zaslužujemo," kazao je Kustić naglasivši kako je HNS u zadnjih nekoliko godina izgradio 30 terena s umjetnom travom.

"Ovaj kamp će biti dobra ostavština nakon ove generacije. U kampu će trenirati svi naši uzrasti i žene, naravno i A reprezentacija. Preselit ćemo i dio saveza. Idemo svi zajedno u još bolju sportsku budućnost, nadam se da ćemo imati još bolje sportske rezultate," poručio je Kustić.

Izgradnja kampa još jedna velika stvar za Veliku Goricu

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar je naglasio kako je izgradnja kampa još jedna velika stvar za Veliku Goricu.

"Velika Gorica rapidno raste, broj jedan smo po broju doseljenih, s najmanje odseljenih, imamo povoljnu infrastrukturu, svu djecu upisujemo u dječji vrtić, postajemo jedan od najpoželjnijih gradova za život u Republici Hrvatskoj," kazao je Ačkar dodavši kako je Vlada doznačila 20 milijuna eura za projekte razne namjene u ovom gradu.

"Dom hrvatskog nogometa imat će posebno značenje u srcima naših sugrađana," poručio je gradonačelnik Ačkar.

Posjet gradilištu Poduzetničkog inkubatora

Po završetku svečanosti, predsjednik Vlade Plenković sastao se gradonačelnikom Velike Gorice Krešimirom Ačkarom, s kojim je razgovarao o projektima i ulaganjima važnima za Veliku Goricu.

Premijer je s gradonačelnikom obišao i gradilište Poduzetničkog inkubatora u Podložnici. Riječ je o projektu vrijednom nešto više od 26 milijuna kuna, od čega je 21,2 milijuna kuna sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostalih 5 milijuna sredstvima Grada.

Izvor: Hina/Vlada

Teme