Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Orašje | 6. 7. 2023.

Konzulat u Orašju poruka je podrške Hrvatima u Bosni i Hercegovini

Premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo time što Bosna i Hercegovina dobiva šesti hrvatski konzulat u Orašju, a to je još jedna poruka podrške, prijateljstva, brige i posvećenosti Hrvatima kao konstitutivnom narodu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u svečanom otvaranju konzulata u Orašju. U izjavi za medije podsjetio je na to da je trgovinska razmjena s BiH prošle godine iznosila 4 milijarde eura, što pokazuje da smo jedni drugima važni trgovinski partneri. Istaknuo je također 1,3 milijarde eura investicija iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Hrvatska će biti najsnažniji zagovornik Bosne i Hercegovine unutar Europske unije

Premijer je najavio da će Hrvatska iduće godine biti zemlja partner ma mostarskom sajmu.

"Želimo da Vijeće ministara, predvođeno Borjanom Krišto, što brže ostvari ključne rezultate u reformskim naporima kako bi Bosna i Hercegovina nakon stjecanja kandidatskog statusa otpočela i pregovore s Europskom unijom", poručio je Plenković.

Naglasio je da će Republika Hrvatska kao prijatelj, partner i susjed biti najsnažniji zagovornik Bosne i Hercegovine unutar Europske unije.

Konzulat će pridonijeti dobrim i prijateljskim odnosima Hrvatske i BiH

Predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto kazala je da Posavina dobiva diplomatski status otvaranjem konzulata u Orašju, koji će, kakao je rekla, pridonijeti učvršćivanju naših dobrih i prijateljskih odnosa, a posebno veza na gospodarskom planu.

Zahvalila je premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske na kontinuiranoj i svesrdnoj pomoći koju pruža Bosni i Hercegovini na njezinom euroatlantskom putu.