Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 24. 7. 2023.

Otvaranje gruzijskog veleposlanstva u Hrvatskoj jača odnose dviju zemalja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je gruzijskog premijera Iraklija Garibašvilija, što je prvi službeni posjet predsjednika gruzijske vlade Hrvatskoj nakon trideset godina

Dvojica premijera razgovarali su o unapređenju bilateralnih i gospodarskih odnosa dviju zemalja, euroatlantskoj perspektivi Gruzije, ruskoj agresiji na Ukrajinu, političkoj i ekonomskoj situaciji u Gruziji te o situaciji u jugoistočnoj Europi.

Podržavamo euroatlantsku integraciju Gruzije

Predsjednik Vlade Plenković je istaknuo hrvatsku podršku gruzijskim ambicijama za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.

Podsjetio je da su Ukrajina i Moldova prošle godine dobile status kandidata za Europsku uniju, dok Gruzija za status kandidata treba provesti 12 obveza koje se nalaze u mišljenju Europske komisije. Dodao je da ga je premijer Garibašvili izvijestio o ispunjavanju tih obveza.

"Vjerujem da ćemo ponovnu raspravu imati krajem ove godine o sve tri zemlje i da će do tada Gruzija ostvariti napredak kako bi u institucionalnom smislu mogla ići dalje prema članstvu u Europskoj uniji", rekao je Plenković.

Govoreći o gruzijskim ambicijama za pristupanje NATO-u, premijer je rekao da je ministar vanjskih poslova te zemlje bio na nedavno održanom summitu u Vilniusu. Podsjetio je da Gruzija u okviru svog teritorija ima dvije okupirane regije, ocijenivši političku i sigurnosnu situaciju u toj zemlji zahtjevnom i osjetljivom.

Razvijamo gospodarske odnose

Naglasio je da Hrvatska i Gruzija žele unaprijediti i gospodarske odnose, pozdravivši angažman niza hrvatskih kompanija na gruzijskom tržištu. Plenković očekuje i povećanje interesa gruzijskih kompanija za izvoz u Hrvatsku.

Kazao je da je gruzijskog premijera izvijestio i o ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj te efektima članstva u Schengenu i eurpodručju.

Premijer je rekao i da je Hrvatska je u procesu europske integracije Gruzije više puta do sada, zajedno s drugim partnerima unutar Europske unije, sudjelovala u različitim tehničkim, tzv. twinning programima suradnje na način da su hrvatski stručnjaci dani na raspolaganje gruzijskoj vladi, dok su u Hrvatsku, koja ima najsvježije iskustvo iz procesa pristupanja Europskoj uniji, dolazili i stručnjaci iz Gruzije.

Naglasio je da će Hrvatska, kao i do sada, podupirati Gruziju u njenim reformskim naporima te europskim i transatlantskim ambicijama. Premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo što će danas u Zagrebu biti otvoreno gruzijsko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Hrvatska je vrijedan i važan partner Gruzije

Predsjednik Vlade Republike Gruzije Iraklij Garibašvili naglasio je da Gruzija ima vrijedne, važne i partnerske odnose s Hrvatskom, za koju je kazao, da je primjer zemlje koja je ostvarila svoje vanjskopolitičke ciljeve u trideset godina neovisnosti.

"Otvaranjem veleposlanstva u Hrvatskoj jača se dinamika bilateralnih odnosa i snažnija prisutnost Gruzije u ovom dijelu Europe", rekao je Garibašvili.

Posebno je zahvalio premijeru Plenkoviću na snažnoj podršci gruzijskim euroatlantskim aspiracijama.

Garibašvili je rekao i da je Gruzija posljednjih godina postigla napredak u gospodarskom razvoju, jačanju demokracije i vladavine prava.

"Ideal slobode godinama je vodio Gruziju da postane puni član europske obitelji, a danas smo bliže tom nacionalnom cilju", zaključio je gruzijski premijer.