Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 9. 2023.

Azerbajdžanu je korisno hrvatsko iskustvo razminiranja

Predsjednik Vlade Plenković primio je azerbajdžanskog ministra vanjskih poslova Džejhuna Bajramova, s kojim je razgovarao o suradnji na području energetike i o prenošenju hrvatskih iskustava s razminiranjem

Potom se ministar Bajramov sastao s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Azerbajdžan i Armenija vodile su dva rata u 30 godina za spornu regiju Gorskog Karabaha, priznatu kao dio Azerbajdžana. Bajramov je upozorio da su oslobođeni teritoriji "zagađeni minama" i da im je od značajne važnosti hrvatsko iskustvo u razminiranju. "Iskustvo, ekspertiza i podrška iz Hrvatske u području razminiranja, rekonstrukcije i reintegracije je vrlo korisna", rekao je Bajramov na zajedničkim izjavama s ministrom Grlićem Radmanom.

Grlić Radman je rekao da Europska unija ulaže napore na najvišoj razini s ciljem doprinosa normalizaciji odnosa Azerbajdžana i Armenije" i dodao da je mirovni sporazum između tih zemalja "preduvjet za prosperitet i stabilnost južnog Kavkaza.

"Kao zemlja koja je sama prošla put od rata, od agresije do mirne reintegracije, Hrvatska naglašava neizmjernu važnost dijaloga svih aktera s ciljem jačanja povjerenja i traženja modaliteta suživota", naglasio je.

Ministri su potpisali i Memorandum o suradnji Diplomatskih akademija hrvatskog i azerbajdžanskog ministarstva vanjskih poslova.

Obojica se slažu da su bilateralni odnosi sve bolji, a jedan od pokazatelja su učestali sastanci na visokoj razini. Oni će se nastaviti putovanjem premijera Andreja Plenkovića u Azerbajdžan, najavio je Grlić Radman.

Milanović treba omogućiti smjenu rotaciju veleposlanikâ

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar Grlić Radman rekao je da predsjednik Zoran Milanović treba odblokirati rotaciju veleposlanika i demantirao tvrdnje da je predsjedniku poslan popis s prijedlozima samo na potpisivanje.

"Mi nismo poslali popis i da se samo potpiše, kao što je negdje to javno komunicirano. Prijedlozi su (tu) već tri godine, o njima se razgovaralo i što se tiče naših kolegica i kolega u ministarstvu vanjskih poslova, oni čekaju svoj trenutak, rotaciju", kazao je.

Grlić Radman je dodao da predsjednik Milanović treba odblokirati rotaciju veleposlanika i demantirao tvrdnje da je predsjedniku poslan popis s prijedlozima samo na potpisivanje.

Na opasku da je predsjednik spreman razgovarati prema porukama koje dolaze s Pantovčaka, Grlić Radman je poručio da je upravo MVEP inzistirao na rješavanju tog pitanja, a da se Milanović bavi sasvim drugim poslovima, a ne vanjskom politikom i da, za razliku od njega, hrvatska Vlada provodi proeuropsku i pro-NATO politiku.

"Pogledajte što je predsjednik u četiri godine napravio. Koja je njegova bilanca? Koja je njegova vanjska politika i koji su to diplomati?", rekao je Grlić Radman i ponovio da je "nečuven" model 50-50 u praksi demokratskih zemalja.

Izvor: Hina/Vlada