Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Krapina| 8. 9. 2023.

Više od pola stoljeća tradicije i kulture Hrvatskog zagorja

U sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini, manifestacije koja njeguje kulturu i tradiciju kajkavskog govornog područja, predsjednik Vlade Andrej Plenković prisustvovao je retrospektivnom koncertu »Popevke zanavek«

"Više od pola stoljeća krasne tradicije i kulture, emancipiranja našega identiteta, cijeloga bogatstva Hrvatskog zagorja i naše kulture", rekao je Plenković za Festival.

Objasnio je i kako Vlada namjerava očuvati važnost hrvatskih narječja.

"U novi smo Zakon o hrvatskom jeziku uvrstili i zlatnu formulu hrvatskoga jezika – ča, kaj, što - i time dajemo legitimitet i važnost svim našim narječjima", istaknuo je te dodao kako se veseli prisjetiti uspješnica s davnih festivala u Krapini.

Uoči koncerta, premijer Plenković obišao je izložbeno-prodajne kućice 31. zagorskog gospodarskog zbora, a pohvalio je, uz domaćine, i Osječko-baranjsku županiju kao partnera ovog sajma na velikoj zastupljenosti.

"Veliki je broj obrtnika, OPG-ova i drugih zainteresiranih gospodarskih subjekata. Posebno me veseli što je u Županiji nikada manja nezaposlenost, a velika zaposlenost - upravo onako kako je i na razini Hrvatske. Imamo 1,68 milijuna osiguranika, najviše ikada", poručio je premijer i dodao da je odnos zaposlenih i nezaposlenih 16 naprema 1.