Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Osijek i Vinkovci| 15. 9. 2023.

Investicije u Osijek i Slavoniju bile su u žarištu Vladine politike

Za vrijeme boravka u Osijeku premijer Andrej Plenković sastao se s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem i županom osječko-baranjskim Ivanom Anušićem, a potom posjetio Vinkovce, gdje je otvorio 58. Vinkovačke jeseni

Domaćini su izrazili zadovoljstvo Vladinim 5. paketom mjera kojim se građanima i gospodarstvu, pa tako i gradovima, županijama i općinama, osigurava energetska stabilnost te im se omogućuje da budu fokusirani na razvojne projekte. Istaknuo je odličnu suradnju, razumijevanje Vlade i prihvaćanje projekata bitnih za razvoj Osječko-baranjske županije.

Predsjednik Vlade kazao je da je zadovoljan odlukom gradonačelnika Radića da, u sklopu porezne reforme, neće podizati stopu poreza na dohodak. "To je doprinos gradonačelniku Radiću da, zavaljujući poreznoj reformi koju donosi Vlada i svojim preuzimanjem političke odgovornosti, omogući veće plaće Osječanima", ocijenio je Plenković.

Realizacija Projekta Slavonija, Baranja i Srijem u Osijeku

Dodao je da su gradonačelnik i župan spomenuli niz projekata koji su, u proteklih sedam godina, realizirani zajednički s Vladom te kazao da je projekt Slavonija, Baranja i Srijem dobio svoju konkretizaciju upravo u gradu Osijeku.

"Osijek je u prvoj financijskoj perspektivi imao na raspolaganju 45, a sada mu je rezervirano 55 milijuna eura. U kratkom periodu 100 milijuna eura samo za grad Osijek i povezane općine," kazao je premijer, dodavši da se na taj način daje šansa i financijska sredstva za realizaciju projekata poput obnove Tvrđe, vrijednog 17 milijuna eura.

Najavio je da će se, najkasnije za godinu i pol dana, kompletirati koridor 5C i nabrojio dosad dovršene projekte, poput Regionalnog centra za distribuciju voća i povrća i Gospodarskog centra.

"Ulaže se u riječnu i zračnu luku u Osijeku, cestovnu i prometnu infrastrukturu, što znači da su investicije u Osijek, u Osječko-baranjsku županiju kao i svih pet slavonskih županija zaista bile u fokusu hrvatske Vlade i da smo stavili odgovarajuća sredstva na raspolaganje", rekao je predsjednik Vlade.

Osvrnuo se i na velike investicije u zdravstvenu infrastrukturu, nabrojivši dosadašnja ulaganja u hrvatske bolnice, te najavio izgradnju KBC-a u Osijeku.

"Red je da četvrti hrvatski grad, koji još uvijek danas ima koncept paviljonskih bolnica, dobije svoj novi kliničko-bolnički centar i na taj način digne razinu zdravstvenih usluga za grad i sve županije koje gravitiraju Osijeku", poručio je.

Isticanje ustaške zastave neprihvatljivo je i kažnjivo

Komentirao je slučaj u kojem su izgrednicima na nogometnom stadionu izrečene zatvorske i novčane kazne zbog unošenja ustaške zastave tijekom utakmice Hrvatske i Latvije, kazavši da je isticanje ustaške zastave neprihvatljivo i kažnjivo, te je izrazio nadu da će publika moći biti na utakmici hrvatske nogometne reprezentacije u listopadu u Osijeku.

"Budimo fer prema reprezentaciji koja nam čini toliko zadovoljstvo i omogućimo Osječanima i svim prijateljima nogometa da dođu na novi stadion i vjerujem u novi uspjeh hrvatske reprezentacije", kazao je Plenković.

Osvrnuo se na problem s komarcima, kazavši da Osijek i Osječko-baranjska županija nisu jedini koji se bore s tim problemom te da će ih Vlada uvijek podržati. Napomenuo je da Osijeku za tu svrhu dodijeljeno 600.000 eura.

Otvorene 58. Vinkovačke jeseni

Nakon Osijeka, predsjednik Vlade u Vinkovcima se sastao s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem te otvorio 58. Vinkovačke jeseni.

"Kultura, tradicija i običaji čine nas ono što jesmo, Hrvati i Slavonci. Vinkovačke jeseni traju desetak dana i vidjevši program i brojne goste i tisuće ljudi koji će posjetiti različite manifestacije, mogu vam od srca čestitati kao i na bogatstvu koje hrvatskom narodu daju Vinkovačke jeseni, Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija", rekao je premijer Andrej Plenković proglasivši 58. Vinkovačke jeseni otvorenima.