Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 24. 10. 2023.

Hrvatska javnost danas je u Saboru vidjela opstrukciju i izljeve mržnje

Oporba je lupanjem po saborskom inventaru za vrijeme podnošenja godišnjeg izvješća o radu Vlade pokazala nepoštovanje prema Saboru, Vladi i građanima

U završnom govoru u Hrvatskom saboru premijer Andrej Plenković zahvalio je zastupnicima parlamentarne većine na potpori tijekom predstavljanja Godišnjeg izvješća o radu Vlade.

Današnji dan u Hrvatskom saboru vidi kao presedan u djelovanju saborskih zastupnika.

"Hrvatska javnost je vidjela opstrukciju, destrukciju i izljeve mržnje dijela oporbenih zastupnika", kazao je Plenković i ocijenio to lošim za hrvatsko društvo, političku komunikaciju i opće ozračje o percepciji društva i hrvatske politike. Poručio je da svatko odabire svoj put i metodu rada.

"Danas smo vidjeli demonstraciju metodologije rada političke oporbe koja će još dugo biti politička oporba. Oni su danas sami sebi u političkom smislu iskopali raku veličine nogometnog igrališta i sami su u nju upali. Pokazali su da u Hrvatskoj žele kaos, anarhiju, divljaštvo i iznad svega primitivizam", rekao je.

Praktički se ignorirala presuda Đuri Čehuliću

Premijer je podsjetio da je jučer uvjetno na godinu dana osuđen Đuro Čehulić, član Domovinskoga pokreta, koji je nakon terorističkog napada Danijela Bezuka na zgradu Vlade rekao: "To nije trebao napraviti mali, da bi on riješio Plenkija i da je to trebao prepustiti starijima". Ponovio je da je riječ o čovjeku koji član stranke Ivana Penave. Smatra da Danijel Bezuk to nije mogao napraviti sam, nego je kraj sebe imao ljude koji su mu usađivali stavove.

Naglasio je da su mediji to jučer praktički ignorirali, kao da se nije dogodilo, a Čehulić je, kako je rekao premijer, osuđen za prijetnju i nelegalno posjedovanje oružja, kao član političke stranke DP-a i uz očito moralnu potporu člana predsjedništva DP-a.

"Takvih, koje smo vidjeti prije tri godine ili jučer, ima još u Hrvatskoj. Ne trebaju nam analize talijanskih službi da se zabrinemo za terorističke ćelije na jugoistoku Europe. U Hrvatskoj postoje takvi koji bi koristili oružane metode za napade na legalno izabranu vlast i rušili je. O tome je SOA izvijestila saborski Odbor za nacionalnu sigurnost. A kada to kaže SOA na zatvorenom sastanku, onda predsjednik tog Odbora Hajdaš Dončić obično šuti", kazao je Plenković.

Napominjući kako će naslijeđe opozicije biti lupanje po saborskom inventaru, premijer je istaknuo nasljeđe u sedam godina svoje Vlade. Izdvojio je hrvatsko članstvo u Schengenu, europodručju i Europskom stabilizacijskom mehanizmu, LNG terminal u Omišlju, Pelješki most te koridor Vc na našem teritoriju. Najavio je da će na obali nastaviti s renesansom pomorskih i ribarskih luka, ulaganjima u zračne luke te u željeznice.

"Građanima i gospodarstvu osigurali smo ograničene cijene energenata i naftnih derivata, kao i sačuvali radna mjesta u uvjetima krize", podsjetio je Plenković. Nastavit ćemo, kako je rekao, voditi računa o socijalnoj koheziji, umirovljenicima, mladima, djeci, hrvatskim braniteljima, nezaposlenima i svima u društvu.

Oporba se svojim ponašanjem dokraja ogolila

Premijer smatra da se oporba jutros ogolila do kraja jer dosad u Saboru nitko nije radio takav tip destrukcije. "Ne zanima ih sadržaj, ne zanimaju ih građani, gospodarstvo, ne zanima ih respekt prema hrvatskoj državi i hrvatskim institucijama. Nama je ovo dobro jer ljudi vide, hrvatski narod je pametan, mudar, iskusan, razumije kome može dati povjerenje u teškim vremenima i na koga se mogu osloniti. Kad pogledaju drugu stranu vide da nemaju alternativu. Hvala im što su sami sebe politički pokopali", ustvrdio je.

Smatra kako je oporba time srušila dignitet Hrvatskog sabora te pokazala nepoštovanje prema Vladi, javnosti i građanima. "Mi ćemo dalje za sigurnu Hrvatsku, i to odvažno, snažno i hrabro kako to činimo ovih sedam godina", poručio je na kraju svog obraćanja premijer Plenković.

Teme