Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Varaždin, Maruševec, Klenovnik, Višnjica, Trakošćan, Lepoglava, Ivanec | 7. 5. 2014.

U posjetu Varaždinskoj županiji

Andrej Plenković, Ivana Maletić i Milivoj Špika posjetili su Varaždin, Maruševec, Klenovnik, Višnjicu, Trakošćan, Lepoglavu i Ivanec

U Varaždinu, gdje je organizirana i konferencija za medije, susreli su se s predsjednikom županijske organizacije HDZ-a Anđelkom Stričakom te ostalim stranačkim kolegama. Plenković je rekao da je HDZ-ova lista strateškog karaktera i istaknuo kako današnje ankete PollWatcha pokazuju da je Europska pučka stranka u prednosti pred europskim socijalistima te očekuje da će ponovno osvojiti relativnu većinu u Europskom parlamentu.

Dodao je da je fokus kampanje i izbornog programa na gospodarstvu, u prvom redu na malom i srednjem poduzetništvu, koje čini čak 99% strukture europskog gospodarstva. Želimo da Hrvatska i Europska unija budu stabilan pravni, porezni i gospodarski okvir u kojemu će doći do izražaja kreativnost i poduzetnički duh hrvatskih ljudi. Porezna rasterećenja omogućit će im da u cijelosti iskoriste i afirmiraju slobode i prava koja im pripadaju u Europskoj uniji, poručio je Plenković.

U obilasku Varaždinske županije zastupnici su posjetili i Maruševec, Klenovnik i Višnjicu, gdje su se družili s građanima. Posjetili su također dvorac Trakošćan i Lepoglavu, gdje je iz sredstava programa PHARE izgrađen Centar kulture. Upoznali su se također s izradom lepoglavske čipke, koja je uvrštena u Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Na kraju posjeta Varaždinskoj županiji kandidati su govorili na središnjem predizbornom skupu u Ivancu, gdje su ih dočekali član nacionalnog predsjedništva HDZ-a Josip Križanić, predsjednik gradske organizacije Ivanca Vladimir Lacković te drugi stranački kolege. Plenković je istaknuo da su europski izbori prigoda da se glasa konstruktivno, tako da se podrži koalicija s programom i listom ljudi dokazanih u europskim poslovima. Ujedno su europski izbori prigoda za prosvjedni glas protiv aktualne vlade, koja se pokazala nesposobnom i za korištenje EU fondova i za rješavanje gopodarske krize.

Govoreći o radu zastupnika u Europskom parlamentu, rekao da su hrvatski zastupnici u skupini Europske pučke stranke bili najaktivniji i da su ispunili predizbori program »Hrvatski glas u Europi«. Prepoznali smo Europsku uniju kao zajednicu prava te smo vodili računa i o hrvatskim poljoprivrednicima i o ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske, a i apelirali smo na učinkovitije korištenje sredstava iz Europskih fondova, istaknuo je Plenković. Svojim angažmanom željeli smo naglasiti inovativni karakter europskih zastupnika na političkoj sceni i približiti Europu što većem broju ljudi. Na kraju je pozvao nazočne da iziđu na europske izbore u što većem broju.