Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 10. 11. 2023.

Hrvatsko predsjedništvo IHRA-om obilježilo 85. obljetnicu Kristalne noći

Povodom obilježavanja 85. obljetnice pogroma »Kristallnacht« 9. i 10. studenoga 1938. hrvatsko predsjedništvo Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA) održalo je komemorativnu šetnju centrom Zagreba

Tom je povorkom odana počast žrtvama masovnog antisemitskog pogroma počinjenog diljem Nacističke Njemačke, Austrije i okupirane regije Sudeta u Čehoslovačkoj.

U nasilju koje je uslijedilo spaljeno je i uništeno 267 sinagoga i opljačkano i devastirano je na tisuće židovskih tvrtki, dok su židovska groblja, škole, domovi i bolnice oskrnavljeni. Nasilje nije bilo usmjereno samo na imovinu i vjerske objekte, već su pogromi na Židove rezultirali ubojstvima više od 90 Židova, dok je više od 30.000 njemačkih Židova uhićeno i deportirano u nacističke koncentracijske logore, primarno Dachau, Buchenwald i Sachsenhausen.

Obilježavanje 85. obljetnice Pogroma iz studenog i pokretanje IWalka: Holokaust u Zagrebu predstavlja dragocjen podsjetnik na važnost budućnosti sjećanja na Holokaust i učenja iz prošlosti kako bi se spriječilo ponavljanje takvih strahota. Hrvatsko predsjedanje IHRA-om, stručnjaci hrvatskog izaslanstva u IHRA-i i Zaklada USC SHOAH, osmislili su i razvili ovaj IWalk, digitalnu aplikaciju koja povezuje svjedočanstva preživjelih Holokausta sa znamenitostima židovskog života i stradanja tijekom Holokausta u Zagrebu.

Pogrom iz studenog smatra se prekretnicom u Holokaustu, jer je tada nacizam snažno ojačao, a antisemitizam se raširio Europom. Ove se godine ova obljetnica odvila u trenutku kada je u Europi i svijetu zabilježen zabrinjavajući porast antisemitskih izgreda i napada, svega mjesec dana nakon masovnog terorističkog napada Hamasa na Izrael, 7. listopada, u kojemu je ubijeno oko 1400 Židova, što je u jednom danu najviše od Holokausta i što je prouzročilo eskalaciju sukoba u Izraelu.