Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 15. 11. 2023.

Vlada je protiv svinjske kuge poduzela mjere u skladu sa standardima EU-a

Predsjednik Vlade Andrej Plenković odbacio je u Saboru sve navode iz zahtjeva za opoziv ministrice Vučković i pozvao na prestanak obmanjivanja javnosti o Afrićkoj svinjskoj kugi

"Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja ministrici Mariji Vučković podudara se s politikantskim napadima manjih, ne pretjerano kreativnih političkih stranaka koje koriste bolest afričke svinjske kuge kako bi , osobito na istoku Slavonije, manipulirali dijelom sugrađana i pritom ostvarili političku vidljivost najčešće iznoseći znanstveno neutemeljene i lažne informacije" , kazao je Plenković braneći ministricu poljoprivrede čiji opoziv traži 39 oporbenih zastupnika.

Manje, ne pretjerano kreativne političke stranke parazitiraju na afričkoj svinjskoj kugi

"Ova inicijativa je parazitiranje na afričkoj svinjskoj kugi i nalik neuspješnoj inicijativi za opoziv ministra zdravstva Beroša kada je skupina antivaksera, teoretičara zavjere, bila protiv mjera stožera usmjerenih zaštiti zdravlja i prevenciju bolesti koronavirusa, koja je ugrozila živote naših građana", rekao je.

Dodao je i kako od 39 potpisnika inicijative njih skoro pola su "lupetala" koji su demonstrirali svoju kulturu i pristup politici "razbijanjem saborskog inventara" i "svima nama oduzimaju vrijeme".

Plenković je istaknuo da protiv ASK nema cjepiva ni lijeka te da je jedini način borbe protiv te bolesti poduzimati mjere koje su se poduzimale i poklanjanje povjerenja znanosti i struci.

Vlada je odmah po pojavi bolesti osnovala nacionalni krizni stožer, donijela rješenje o zonama ograničenja, mjerama kontrole za suzbijanje, aktivirani su punktovi s policijskim nadzorom, održavani sastanci sa predstavnicima sektora svinjogojstva i lokalnim čelnicima te su poslani veterinari, naveo je.

"Reakcije su, suprotno navodima kreativaca i ovih koji uništavaju saborski inventar, bile pravodobne, poduzete mjere u skladu s onime što radi država članica EU-a", kazao je.

Osvrnuo se na prosvjednike koji su došli u Ministarstvo poljoprivrede i podsjetio na danas održani sastanak s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore.

"Kada razgovaramo s ozbiljnim ljudima onda se konstatira da se poduzelo sve što se moglo sukladno zakonu i uobičajenoj praksi. Razgovarali smo na kulturan način, argumentima, za razliku od onih koji su došli u Ministarstvo poljoprivrede i ministrici uvjetovali nekakve ideje, a većina niti ima svinje niti se bavi svinjogojstvom", rekao je premijer.

Dosad isplaćeno 6,3 milijuna eura za 1112 korisnika

Poručio je da se vodilo računa i o mjerama pomoći svinjogojcima te naglasio da je dosad isplaćeno 6,3 milijuna eura za 1.112 korisnika, a pritom se kompenziralo posjednike bez obzira na razinu sigurnosne kategorije.

"Mi smo jedna smo od rijetkih zemalja u Europi koja radi programe pomoći za sve posjednike neovisno o tome u kojoj su biosigurnosnoj kategoriji", kazao je Plenković te ocijenio da je situacija na terenu pokazala da su poduzete mjere imale učinka jer je došlo do smirenje epidemije afričke svinjske kuge.

Premijer je napomenuo da je usmrćeno ili eutanazirano svega 3,5 posto svinja od 945.000 koliko ih trenutno ima u Hrvatskoj.

Naglasio je da to ne znači da Vlada neće kompenzirati štetu koja je nastala za poljoprivrednike i svinjogojce, najavivši niz mjera potpore sektoru svinjogojstva u zonama ograničenja, nadoknade za odstrel divljih svinja, oslobađanje od obveze plaćanja dijela godišnje naknade za pravo lova, programe kojima osiguravamo pomoć proizvođačima u svrhu ublažavanja posljedica ASK-a.

Preventivne mjere protiv svinjske kuge primjenjuju se od 2018.

Ministrica Vučković poručila je da su preventivne radnje protiv ASK počele 2018. te je započeo projekt kategorizacije. Održano je i niz edukacija, kazala je.

Strašnom manipulacijom Vučković je ocijenila prozivanje ravnateljice Uprave za veterinarstvo i sigurnosti hrane koja je na početku pojave bolesti iskoristila dva od 20 dana godišnjeg odmora.