Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 11. 2023.

Vlada nastavlja raditi na dobrobit osoba s invaliditetom

Na sjednici Povjerenstva za osobe s invaliditetom predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je Vlada povećala naknade i obuhvat osoba s invaliditetom koje ostvaruju pravo na njih

Sjednica je organizirana u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, a premijer je, zahvalivši udrugama na suradnji, naglasio kako mogu biti ponosni na zajednička ostvarenja.

Podsjetio je da se Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava od 1992. u svrhu promicanja njihove jednakosti u društvu te da je Hrvatska 2007. postala treća zemlja potpisnica UN-ove Konvencije za osobe s invaliditetom, a četvrta koja ju je ratificirala i obvezala se na zajedničke iskorake.

"Želimo promicati i dalje jednakost osoba s invaliditetom u ostvarivanju ljudskih prava i inkluziju, potpuno sudjelovanje u društvu u svim mogućim aspektima", istaknuo je Plenković.

Zakon o inkluzivnom dodatku stupit će na snagu 1. siječnja 2024.

Osvrnuo se, među ostalim, na donošenje Zakona o osobnoj asistenciji 1. srpnja ove godine kao i na Prijedlog zakona o inkluzivnom dodatku koji je raspravljen ju prvom čitanju u Saboru, a Vlada će ga poslati u drugo čitanje kako bi stupio na snagu 1. siječnja 2024.

Pojasnio je da se u inkluzivnom dodatku objedinjavaju prava iz više različitih zakona: pravo na osobnu invalidninu, pravo na doplatak za pomoć i njegu, pravo na doplatak za dijete u uvećanom iznosu koji se ostvaruje temeljem oštećenja zdravlja težeg ili teškog invaliditeta sukladno zakonu o doplatku za djecu i prvo na novčanu pomoć za nezaposlene osobe s invaliditetom.

Dodao je da inkulzivni dodatak ne bi predstavljao prihod u smislu zakona kojim se uređuje djelatnost socijalne skrbi i da će ga primati više od 150.000 osoba s invaliditetom te da će se za to godišnje izdvojiti više od pola milijarde eura, a to je povećanja za 241 milijun eura, odnosno 89%.

Premijer je istaknuo da su financije, unatoč tom velikom povećanju, ostale u fiskalnim okvirima da se ne poremete druge obaveze i fiskalna odgovornost u upravljanju javnim financijama.

Govoreći o pravu na rad koje je, kako je naglasio, Ustavom zajamčeno, poručio je da je u mandatu ove Vlade za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom, izdvojeno ukupno 135 milijuna eura, a zahvaljujući poticajnim mjerama godišnje se zaposli oko 3.000 osoba s invaliditetom.

"Kako bi osobama s invaliditetom olakšali svakodnevni život sufinanciramo obrazovanje i usavršavanje za potrebe radnog mjesta na kojem je zaposlena osoba s invaliditetom, a sufinanciramo troškove prilagodbe radnog mjesta osobama s invaliditetom. kao i podršku i praćenje na radnom mjestu", poručio je Plenković, dodavši da je poslodavcima sufinancirano i 75% uplaćenog doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje

Pružamo jednake šanse jednoj od najranjivijih skupina u društvu

"Prava osoba s invaliditetom se kontinuirano unaprjeđuju, jer želimo jednoj od najranjivijih skupina u društvu dati jednake šanse", istaknuo je premijer navevši povećanje osobne invalidnine i proširenje kruga korisnika, ublažavanje kriterija za priznavanje prava na nju, povećanje doplatka za pomoć i njegu i iznosa naknade roditeljima njegovateljima i proširenje kruga osoba kojima se može priznati taj status.

"Povećana je i osnovica za zajamčenu minimalnu naknadu i postotke za izračun, povećana je i naknada za roditelje djeteta s težim smetnjama u razvoju, a povećan je i broj asistenata u nastavi kao i njihova naknada", dodao je.

Premijer je naveo da smo u rujnu ove godine imali 657.791 osobu s invaliditetom što je 17% ukupnog hrvatskog stanovništva.

"Svrha konvencije o pravima osoba s invaliditetom je promicanje, zaštita i osiguravanje osobama s invaliditetom ravnopravno uživanje svih ljudskih prava i temeljnih sloboda te promicanje poštivanja njihovog dostojanstva", kazao je Plenković.

Vlada je zajedno s partnerskim udrugama i Saborom ispunila očekivanja osoba s invaliditetom

Ocijenio je da će Vlada i dalje kontinuirano raditi i provoditi politiku za dobrobit osoba s invaliditetom, a sve ciljeve i aktivnosti realizirat će se u partnerstvu s udrugama osoba s invaliditetom kojima je zahvalio na dosadašnjem doprinosu, kontinuiranom dijalogu i visokom stupnju međusobnog povjerenja i razumijevanja.

Predsjednica Povjerenstva, državna tajnica Marija Pletikosa istaknula je kako im je cilj bolje razumijevanja potreba osoba s invaliditetom, a zamjenica Marica Mirić pozdravila je zapošljavanje osoba s invaliditetom u državnim institucijama te dodala kako to treba nastaviti.

Članica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ljubica Lukačić ocijenila je kako je Vlada zajedno s partnerskim udrugama i Saborom ispunila očekivanja osoba s invaliditetom uz posebnu zahvalu premijeru.