Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 5. 2014.

Sučeljavanje nositelja lista za europske izbore u Europskom domu

Na debati su sudjelovali nositelji koalicijskih lista Andrej Plenković, Neven Mimica (SDP), Nikica Gabrić (Nacionalni forum), Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku), Mirela Holy (ORAH) i Nikola Vuljanić (Laburisti)

Sučeljavanje je organizirao predsjednik Europskog pokreta Hrvatske Dubravko Miholić, a moderatorica je bila novinarka Večernjeg lista Iva-Puljić Šego.

Nakon uvodnog predstavljanja programa lista koje predvode i analize dosadašnjeg rada hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu kandidati su odgovarali na pitanja o proširenju EU, vanjskoj i sigurnosnoj politici EU, gospodarstvu Hrvatske i Unije te o aktualnim političkim zbivanjima u Hrvatskoj.

Zastupnik Plenković naglasio je da su HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu iskoristili svoju inovativnu ulogu na političkoj sceni i svojim angažmanom nastojali biti poveznica između građana i institucija.

Istaknuo je da lista HDZ-a i partnera okuplja dokazane kandidate koji zaista namjeravaju postati europski zastupnici, za razliku od kandidata nekih drugih stranaka koji unaprijed govore kako ih taj posao ne zanima. Smatra da nije dobro novce poreznih obveznika trošiti kao svojevrsnu anketu za buduće izbore. Važno je da birači vode računa da glas na europskim izborima bude koristan glas jer se snaga pojedinog zastupnika multiplicira snagom političke skupine kojoj pripada, a HDZ-ovi zastupnici koji pripadaju najvećoj političkoj grupaciji europskih pučana jamče uspješno zastupanje interesa hrvatskih građana u Europskom parlamentu.

Plenković je ponovio stav HDZ-a da EU treba nastaviti s procesom proširenja, ali uz uvjet da države kandidatkinje individualno ispune sve potrebne kriterije. U kontekstu pristupanja BiH Europskoj uniji, smatra da je ključni preduvjet za europski put i učinkovito funkcioniranje BiH poštivanje ravnopravnosti Hrvatskog naroda. Govoreći o pristupanju ostalih zemalja iz regije EU, Plenković smatra da bilateralni sporovi  ne trebaju biti prepreka za europski put tih zemalja, ali je istaknuo da će Hrvatska voditi računa i o svojim interesima. 

Izrazio je uvjerenje da će stranke okupljene u političkoj grupaciji Europske pučke stranke ostvariti relativnu većinu u Europskom parlamentu i izabrati svog kandidata, bivšeg premijera Luksemburga Jean-Claude Junckera za predsjednika Europske komisije. Program HDZ-a temelji se na platformi EPP-a koja naglašava put iz krize, preko reformi do rasta i zapošljaljvanja. U središtu programa su poduzetnici i gospodarstvenici jer oni čine 99% subjekata europskog i njima treba osigurati predvidljivi gospodarski, pravni i porezni okvir za uspješno poslovanje.

Na pitanje o mjerama za izlaz iz Procedure prekomjernog deficita u kojoj se Hrvatska nalazi, Plenković je izrazio nezadovoljstvo jednokratnim mjerama Vlade koje ne jamče stabilnost i održivost javnih financija. Smatra da se poreznim rasterećenjem i olakšavanjem administrativnih procedura treba stvoriti povoljno poslovno i investicijsko ozračje koje će pokrenuti gospodarski rast i zapošljavanje kao jedino rješenje za smanjivanje proračunskog manjka.

Govoreći o dosadašnjoj slaboj apsorpcijskog sposobnosti europskih fondova, Plenković je naveo kako je Hrvatska u europski proračun uplatila 3 milijarde kuna, a nije povukla značajna sredstva iz strukturnih i investicijskih fondova. Smatra da je trebalo više sredstava ulagati u pripremu projekata i pomoći jedinicama lokalne samouprave. Upozorio je na europsku praksu da se ona sredstva koja su alocirana zemlji članici u jednoj godini mogu potrošiti u naredne 3 godine, ali ako ostanu neiskorištena, vraćaju se u europski proračun. U tom smislu pozvao je Vladu da pravovremeno iskoristi 85 milijardi kuna ili dvije trećine domaćeg proračuna koja su u Hrvatskoj na raspolaganju u sedmogodišnjem financijskom okviru EU za razdbolje 2014–2020.

Na kraju debate, Plenković se obratio biračima i poručio im da u što većem broju sudjeluju na izborima 25. svibnja jer će o tome uvelike ovisiti i slika Hrvatske u EU kao nove i odgovorne članice. Dodao je da su ovi izbori prilika da građani izraze neslaganje s aktualnom Kukuriku koalicijom koja se nije snašla u uvjetima članstva u EU. Donošenjem lex Perković narušili su kredibilitet Hrvatske kao nove članice i pokazali da ne razumiju EU kao zajednicu prava. Nisu prepoznali Uniju ni kao razvojnu zajednicu jer se nisu pripremili za korištenje europskih fondova. Nisu ponudili adekvatne mjere za smanjenje prekomjernog proračunskog deficita i nemaju rješenja za izlaz iz gospodarske krize. Nekomuniciranje unutar Vlade i s među koalicijskim partnerima te niz afera koje ih prate sugeriraju da svaki dan rada ove Vlada znači jedan dan manje za razvoj Hrvatske.

Plenković je uvjeren da će građani prepoznati one koji su se dokazali u vođenju pregovora o pristupanju EU, kao i dosadašnjim angažmanom u Europskom parlamentu.

Zaključio je da će pobjeda HDZ-a na europskim izborima biti uvod u političke promjene koje slijede na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.