Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Delnice, Fužine, Poreč, Pula, Rijeka | 9. 5. 2014.

U posjetu Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji

Kandidati HDZ-ove koalicije za Europski parlament Andrej Plenković, Ivana Maletić i Milivoj Špika posjetili su Istarsku i Primorsko-goransku županiju

U Delnicama ih je dočekao predsjednik delničkog HDZ-a Mladen Mauhar. Kandidati su posjetili upravu Hrvatskih šuma podružnica Delnice, gdje su se sastali s upraviteljem Srećkom Petranovićem. Razgovarali su o iznosima šteta nedavno nastalih uslijed prirodnih katastrofa te o mogućnostima naknade dijela šteta iz Europskog fonda solidarnosti. Posjet su nastavili obilaskom Fužina, točnije, dijela pogođenog područja, gdje su vidjeli dio šuma koje je ove godine uništio led.

U Poreču su zastupnike dočekali Ivan Bubić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Istarske županije, predsjednik porečkog HDZ-a Nino Smolčić te predsjednik gradskog odbora HDZ-a grada Pule Zrinko Kajfež. Nositelj koalicijske liste Plenković predstavio je na tiskovnoj konferenciji predizborni program i kandidate s liste. Na pitanje o zaštiti istarskog terana Plenković je istaknuo kako se nada da će nadležno ministarstvo u dogovoru s Europskom komisijom iznači rješenje. U tom kontekstu naglasio je da će se i dalje boriti i za teran i za svaki hrvatski autohtoni proizvod.

Po završetku tiskovne konferencije zastupnici su sudjelovali na otvaranaju 21. međunarodnog sajma vina Vinistra. U obilasku sajma razgovarali su s izlagačima o problematici vinarstva, vinogradarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U Poreču je organizirano i druženje s gospodarstvenicima, koji su zastupnicima ukazali na hrvatsku poduzetničku svakodnevicu, a ta je da u Hrvatskoj trenutno nema povoljnog poduzetničkog okruženja.

Predstavljajući pobjedničku listu HDZ-a u Puli na završnom predizbornom skupu za Istarsku županiju Plenković je podsjetio, u duhu Dana Europe koji se 9. svibnja slavi u spomen na predstavljanje Schumanove deklaracije, da su Europsku uniju osnovali demokršćanski političari.

Završni skup za Primorsko-goransku županiju organiziran je u Rijeci. Na skupu su govorili predsjednik Županijskog odbora Oleg Butković, predsjednik Gradskog odbora Rijeke Lucijan Vukelić te zamjenik predsjednika Drago Prgomet.

Andrej Plenković istaknuo je tri bitna cilja koja HDZ želi ostvariti na ovim izborima. Prvi je da Jean-Claude Juncker, bivši dugogodišnji luksemburški premijer, postane predsjednik Europske komisije, drugi je da HDZ-ova lista osvoji najviše glasova, a treći je da HDZ pojedinačno osvoji najviše mandata. Siguran sam da ćemo to i ostvariti, poručio je Plenković.