Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Sisak, Glina, Petrinja | 12. 5. 2014.

Po novu pobjedu u Sisačko-moslavačkoj županiji

Nositelj koalicijske liste HDZ-a za europske izbore Andrej Plenković, kandidat Milivoj Špika i zamjenik predsjednika ZDS-a Ljubomir Puljić posjetili su Sisak, Glinu i Petrinju

U Sisku kandidate su dočekali predsjednik HDZ-a Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, predsjednik HDZ-a Grada Siska Željko Krapljan, bivša saborska zastupnica Ivanka Roksandić i drugi članovi stranke.

Zastupnik Plenković dao je izjave medijima. Istaknuo je da je HDZ za europske izbore okupio stratešku koaliciju s ključnim strankama desnog centra koje će zajedno izići i na predsjedničke i na parlamentarne izbore. Dodao je da su se HDZ-ovi zastupnici u dosadašnjem radu u Europskom parlamentu aktivno zalagali za prioritete članstva Hrvatske u EU, a to su gospodarski i regionalni razvoj, mladi, poljoprivreda, zapošljavanje, energetsko, digitalno i prometno povezivanje te potpora Hrvatima u BiH.

Nakon Siska, kandidati su posjetili ''Terme Topusko'' i Glinu, gdje su se susreli s građanima.

U Petrinji je zastupnik Plenković gostovao na Petrinjskom radiju, na kojem je predstavio kandidate i program liste. Naglasio je da je HDZ pokazao visoko povjerenje u rad svojih dosadašnjih zastupnika koji su ponovno dobili visoke pozicije na listi. Samo HDZ-ova lista okuplja predstavnike branitelja, Hrvata u BiH, iseljene Hrvatske i umirovljenika. HDZ-ovi kandidati zaista namjeravaju postati europski zastupnici, za razliku od kandidata nekih drugih stranaka, koji unaprijed govore da ih taj posao ne zanima. Smatra da to nije korektno prema biračima u preferencijalnom sustavu glasanja.

Prioritet je HDZ-ova programa poboljšanje gospodarskog i socijalnog stanja naših građana. Zato HDZ inzistira da mikro, mali i srednji poduzetnici imaju stabilan porezni, zakonski i administrativni okvir za poslovanje. Na taj način poduzetnici pridonose sebi, svojoj zajednici  i razvoju Hrvatske, objasnio je Plenković.

Za kraj obilaska Sisačko-moslavačke županije, kandidati su nastupili na predizbornom skupu u Petrinji pred više od 200 sudionika.

Kao član Odbora za proračun Plenković je naglasio da je Hrvatskoj u idućih sedam godina iz europskog proračuna namijenjeno oko 13 milijardi eura, a ta sredstva predstavljaju pravu priliku za gospodarski rast.  Zamjerio je SDP-ovoj Vladi što je premalo pomogla županijama u pripremi projekata. Rezultat je takvog pristupa to što je Hrvatska danas neto platiša, a ne korisnik europskih sredstava.

Vlada je pokazala da ne prepoznaje EU kao zajednicu prava kada je dva dana prije članstva donijela "lex Perković" i narušila kredibilitet Hrvatske kao nove članice. 

Nisu reagirali na preporuke Europske komisije za smanenje prekomjernog proračunskog deficita. Umjesto da provedu cjelovite strukturne reforme, ponudili su jednokratne mjere koje ne jamče stabilnost javnih financija.

Zato su izbori 25. svibnja prilika za prosvjedni glas protiv Kukuriku koalicije koja se nije snašla u uvjetima članstva u EU. Vrijeme je za promjene, iziđite na europske izbore i konstruktivno podržite kandidate na listi broj 6, poručio je za kraj Plenković.