Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 3. 2024.

Građani imaju jasan izbor, uspješan HDZ ili slab SDP s kršiteljem Ustava

U razgovoru za Novi list predsjednik Vlade Andrej Plenković govorio je o Vladinim postignućima u njegova dva mandata te o planovima za budućnost ako njegova stranka s partnerima osvoji još jedan mandat

Vrlo je teško voditi ovaj intervju – u trenutku njegove objave možda Hrvatska bude bez predsjednika Republike jer će se on kandidirati za Sabor. Ujedno, na ovim se izborima suprotstavljate "fantomskom" kandidatu za premijera – Milanović to ne može biti dok ne podnese ostavku, dakle morate odigrati sučeljavanje s nekim tko sučeljavanje ne želi, a ni ne može, jer je predsjednik Republike? Kako općenito ocjenjujete takvu situaciju?

Protuustavno ponašanje Milanovića, SDP-a i njihovih lijevih partnera ne mijenja naš pristup u kampanji. Već sam mu jasno poručio: podnesi ostavku i uđi u izbornu utakmicu na zakonit način i možemo se sučeliti odmah. Ovakva alibi i kukavička igra kršitelja Ustava i zlorabljenje ovlasti predsjednika države u funkciji pomaganja SDP-u i ljevici ne zavrjeđuje da se više itko ozbiljan i odgovoran bavi njime i troši vrijeme. Usto, SDP koji je proveo osam godina u oporbi i imao vremena pripremiti se za izbore, pokazuje nevjerojatnu slabost. Grbin je abdicirao s čelnog mjesta SDP-a vlasti i odustao od borbe. Stoga će naš fokus biti usmjeren prema hrvatskim građanima, koje pozivamo da iziđu na izbore 17. travnja. Danas, više nego ikada prije, jasno je kakav je izbor pred njima: uz sva mjerljiva postignuća u dva mandata naše Vlade, HDZ nudi stabilnost, sigurnost, razvoj i sadržajan program koji donosi rješenja za sve izazove pred Hrvatskom. SDP ne nudi ništa, a sami su se potopili potporom Milanoviću u kršenju Ustava i ponavljanjem njegovog primitivizma koji snižava razinu političke kulture.

Što je krajnji cilj Milanovića, po vama?

Vrijeme će pokazati. Kod njega vidimo veliku razinu zavisti, nervoze i dezorijentiranosti. Predsjednički mandat gori mu je i od premijerskog, bez ijednog postignuća i proveden u međunarodnoj izolaciji. Cijelo političko djelovanje njega i SDP-a u proteklim godinama svodi se na bavljenje nama, uz lažne optužbe i etikete. Kad im je postalo jasno da to nije dovoljno i da gube izbore, odlučili su se za ovaj očajnički protuustavni manevar. Hrvatski birači su ozbiljni i odgovorni prema svojoj domovini, sve vide i neće se dati prevariti. Sve što je naša Vlada obećala – to je i ostvarila. Tako ćemo i nastaviti. Dosadašnja postignuća Vlade jamstvo su da ćemo ispuniti najave iz Izbornog programa "Za sve izazove". Politikom modernog suverenizma koristimo osnaženi položaj u EU za dobrobit hrvatskih građana i gospodarstva. Unatoč svim krizama, značajno smo podigli plaće, mirovine i postigli rekordnu zaposlenost, a hrvatsko gospodarstvo raste po jednoj od najbržih stopa u EU. Ostvarili smo investicijski kreditni rejting koji je za 4 stupnja viši u odnosu na mandat SDP-a, izgradili Pelješki most, LNG terminal, spojili Vc koridor, probili drugu cijev tunela Učka, iskoristili Fond solidarnosti za obnovu te osigurali Hrvatskoj članstvo u Schengenu, europodručju i otvorili pregovore za OECD.

Da li ova situacija na bilo koji način može postati opasna? Milanović ne poštuje upozorenje Ustavnog suda o (ne)sudjelovanju na izborima i u kampanji. Kako bi Ustavni sud trebao reagirati?

Ustavni sud već je reagirao i dao upozorenje koje je u potpunosti jasno.

On također izjavljuje da su mu prihvatljivi partneri DP i Most. Ali istovremeno, ovih je dana iznio programske postavke koje su prilično ljevičarske – besplatno javno zdravstvo, veće poreze za firme s mega dobitima, novu politiku stanovanja. Da li je Milanović desničar ili ljevičar, kome će uzeti više glasova?

Podsjetit ću da su predsjednički izbori 2019. pokazali da je glas za DP-ovog kandidata bio glas za Milanovića i ljevicu. Vjerujem da njihovi birači to sada jasno vide. Za razliku od DP-a, koji se deklarira kao "autentična desnica", a ne otklanja koaliciju s ljevicom, HDZ je čvrsto pozicioniran na desnom centru, tamo gdje ga je postavio i dr. Franjo Tuđman. Baštinimo one vrijednosti koje su bile kamen temeljac stvaranja i osnaživanja hrvatske države. I u idućem mandatu jamčimo hrvatskim biračima da će Vlada voditi računa o identitetskim pitanjima hrvatskog naroda. Vratili smo Dan državnosti na 30. svibnja, a 18. studenoga proglasili smo Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Vukovar je postao mjesto posebnog pijeteta. Naše politike odražavaju zahvalnost hrvatskim braniteljima kojima dugujemo slobodnu Hrvatsku. Izgradili smo četiri Veteranska centra i gradit ćemo ih još pet, a donijeli smo i Zakon o hrvatskim braniteljima. Čuvamo dignitet Domovinskog rata te aktivno radimo na pronalasku nestalih osoba. Naše demokršćanske, obiteljske i domoljubne vrijednosti očituju se u javnim politikama, pogotovo u području rada, demografske politike i kulturnog identiteta. Regulirali smo rad nedjeljom kako bismo radnicima omogućili da nedjelju provedu s obitelji te osigurali da se rad nedjeljom plaća 50% više. Donijeli smo Zakon o hrvatskom jeziku kako bismo njegovali i razvijali hrvatski jezik te ga zaštitili u vremenu globalnih izazova.  

Koje su programske osnove s kojima HDZ ide u ove izbore? Postignuća su nam poznata – što je plan za naredne četiri godine?

Naš program odgovara na izazove s kojima se Hrvatska suočava i daje rješenja kojima ćemo iskoristiti prilike pred nama. Hrvatska se kao i druge europske države suočava s ekonomskim, klimatskim, tehnološkim, socijalnim, demografskim i sigurnosnim izazovima. Naš program ima pet stupova: prvo poglavlje usmjereno je na izgradnju Hrvatske kao gospodarski razvijene države sa snažnim obrazovnim sustavom, naprednim digitalnim društvom, uz snažno suzbijanje inflacije za zaštitu građana i razvijen socijalni dijalog. Drugo poglavlje odnosi se na "Vitalnu Hrvatsku", koja osigurava kvalitetniji život građana, pogotovo djece, mladih, obitelji i umirovljenika, kojima se postiže i ključni cilj demografske obnove Hrvatske. Treće poglavlje "Pravedna Hrvatska" prepoznaje daljnji rad na izgradnji neovisnog pravosuđa, dostupnijeg zdravstva i priuštivog stanovanja za građane. Četvrto poglavlje "Održiva Hrvatska" odražava našu usmjerenost na održiv razvoj i  svijest o važnosti borbe protiv klimatskih promjena. Želimo postići još veću energetsku i prehrambenu sigurnost Hrvatske. I peto poglavlje "Suverena Hrvatska" odražava prioritet jačanja međunarodnog položaja i sigurnosti Hrvatske u geopolitički neizvjesnom okruženju.

Koja su to ključna obećanja za gospodarstvenike, a koja za građane?

Za gospodarstvenike jamčimo da će Hrvatska u idućem mandatu biti država s "A" investicijskim kreditnim rejtingom, uvest ćemo Hrvatsku u OECD te ćemo doseći najmanje 80% prosjeka razvijenosti Europske unije (2016. smo bili na 62%, sada smo na 76%). Razvijat ćemo održivi turizam, realizirati infrastrukturne i prometne projekte poput punog profila Istarskog ipsilona, što će pridonijeti i gospodarskom razvoju Istarske i Primorsko-goranske županije.

Na tragu dosadašnjih postignuća, prosječnu mjesečnu plaću povećat ćemo za još 30%, na 1.600 eura, a minimalnu za dodatnih 50% na 1.250 eura. Stvorit ćemo preduvjete za otvaranje dodatnih 125 tisuća radnih mjesta. Prosječnu mirovinu povećat ćemo za najmanje 30%, s time da će prosječna sveukupna mirovina biti najmanje 750 eura. Osigurat ćemo i uvođenje godišnjeg dodatka za umirovljenike.

Za kvalitetno obrazovanje uložit ćemo više od dvije milijarde eura u vrtiće i škole, čime ćemo osigurati mjesto za svako dijete u vrtiću te da učenici idu u jednu smjenu u svim školama u Hrvatskoj. U sklopu demografskih mjera, za svako rođeno dijete majke će dobiti godinu dana mirovinskog staža. Za naše mlade, poticat ćemo njihovo zapošljavanje na neodređeno te rješavanje stambenog pitanja u sklopu nove Nacionalne stambene politike. Borit ćemo se protiv korupcije te osigurati zaštitu od svakog oblika nasilja, osobito žene i djecu. Borit ćemo se protiv ilegalnih migracija te za sigurne granice. Gradit ćemo jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske te posebno skrbiti za položaj Hrvata u BiH i hrvatske manjine u susjednim zemljama.

Slogan HDZ-a glasi "Za sve izazove" – koje to izazove očekujete u narednom razdoblju? Da li će biti dovoljno novaca i dalje da se subvencionira cijena struje i plina?

Jedan od značajnijih izazova s kojima se Vlada susrela je energetske kriza uslijed ruske agresije na Ukrajinu i globalnih poremećaja u opskrbnim lancima. Kao posljedica tih događanja, cijene struje i plina na svjetskim tržištima bile su i desetak puta veće nego u vremenu prije krize. Unatoč tome, naša kućanstva, kao ni poduzetnici, takav utjecaj globalne energetske krize nisu osjetili. Vlada je pravovremeno donijela mjere kojima smo subvencionirali cijene struje i plina, kako bi očuvali standard i kupovnu moć stanovništva, ali i konkurentnost gospodarstva. Stoga su Hrvatska kućanstva plaćala, i još plaćaju, drugu najjeftiniju cijenu električne energije u EU. Isto tako, Vlada nastavlja s mjerama ograničavanja cijena goriva. Imamo stabilan proračun i snažan gospodarski rast te odgovorno upravljamo javnim financijama. Time smo omogućili da u trenucima izazova i kriza, država ima alate za uspješnu provedbu ekonomskih politika, koje daju vidljive rezultate. Vladine mjere subvencije zadržat ćemo koliko će biti potrebno.

Kako država može efikasnije suzbiti inflaciju? Cijene i dalje divljaju i koliko god plaće rasle, ne mogu ih stići.

Da otklonimo još jednom lažnu tezu oporbe. Ne samo da su plaće značajno rasle, nego su rasle brže od inflacije. Prosječna plaća porasla je na 1239 eura, što je gotovo 500 eura (odnosno 65%) više nego na početku mandata. Uzimajući u obzir inflaciju, plaće su realno rasle 30%. Ako pogledamo medijalnu plaću, danas više od pola zaposlenih ima neto plaću preko 1000 eura. Medijalna plaća je krajem 2015. godine iznosila 656 eura. Usto, paketi mjera Vlade, limitiranje cijene 30 proizvoda i razgovori koje smo vodili s trgovačkim lancima i bankama pridonijeli su da ostvarimo kontinuirani trend smanjenja inflacije. Podsjetit ću da smo uveli dodatni porez na dobit i prikupljena sredstva usmjerili onima kojima je pomoć najpotrebnija. U idućem mandatu planiramo usporavanje inflacije na manje od 2% kako bismo očuvali kupovnu moć naših građana.

Kad prođu izbori, kakvi su scenariji mogući kod povjeravanja mandata?

Sukladno Ustavu RH mandat za sastavljanje Vlade povjerava se osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Ja sam uvjeren da će HDZ i treći puta pobijediti, osigurati većinu u Hrvatskom saboru i dobiti mandat za sastav Vlade.

Predali ste izborne liste. Zadržali ste na listama koalicijske partnere i dali im nekoliko prolaznih mjesta. No, vidimo da opet  nedostaje žena.

I na ove izbore idemo sa snažnim, prepoznatljivim i dokazanim kandidatkinjama i kandidatima u svim krajevima Hrvatske. S našim koalicijskim partnerima, predstavnicima liberalnih, narodnjačkih, umirovljeničkih i demokršćanskih stranaka (HSLS, HNS, HSU i HDS), nastavljamo suradnju koja je u proteklom razdoblju osigurala političku stabilnost i razvoj Hrvatske. U proteklom mandatu imali smo 19 zastupnica, što je najviše u usporedbi s drugim klubovima zastupnika. Puno smo učinili kada je riječ o profiliranju žena iz redova HDZ-a na istaknute dužnosti na europskoj razini: Dubravka Šuica je potpredsjednica Europske komisije, Marija Pejčinović Burić glavna tajnica Vijeća Europe, a Ivana Maletić sutkinja na Europskom revizorskom sudu, Želimo još više žena adekvatno pozicionirati na nacionalnoj političkoj sceni. Također, na listama imamo čak petero generala pobjedničke Hrvatske vojske – Damir Krstičević, Tomo Medved, Josip Lucić, Miljenko Filipović i Veselko Gabričević. A naš je kandidat i Tomislav Zadro, sin legendarnog generala Blage Zadre. S nama je na listi, kao ugledna liječnica i znanstvenica, gospođa Alemka Markotić. U 11. izbornoj jedinici, na listi za Hrvate izvan Hrvatske je gđa Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji.

Je li tako i u našoj VIII. izbornoj jedinici? Kakav rezultat očekujete?

Očekujem kao i 2020. izvrstan rezultat. Lista HDZ-a i partnera u VIII. izbornoj jedinici koju predvodi Oleg Butković jedna je od naših najsnažnijih lista. Na njoj su i predsjednici istarskog i riječkog HDZ-a, Kliman i Ostrogović, gradonačelnik Bakra Klarić, gradonačelnica Malog Lošinja Kučić i načelnik Svetog Petra u Šumi Bratulić, ravnateljica pulske bolnice dr. Hrstić i ravnatelj riječke bolnice dr. Ružić, zastupnici Borić i dr. Kirin, ravnatelj HTZ-a Staničić, potpredsjednica Zajednice žena HDZ-a i predsjednica umaškog HDZ-a Ilirjana Croata Medur, državni tajnik Bubić i naš koalicijski partner iz HSU-a g. Zubović. Puno smo učinili za razvoj Primorsko-goranske i Istarske županije i uz kvalitetne kandidate idemo obnoviti povjerenje birača.

Dojam je da ste u pretkampanji prilično fokusirani na Zagreb. Naravno, jer je tu i tema obnove. Ali to izgleda i kao priprema za lokalne izbore 2025. godine. HDZ će ovoga puta zaigrati na pobjedu u glavnom gradu? Pritom se čini da su vam najveći problem kadrovi.

I na ovim izborima predvodit ću listu HDZ-a i partnera u I. izbornoj jedinici, gdje živim. Svim realiziranim projektima i potporom funkcioniranju gradu pokazali smo da volimo Zagreb i predano radimo za njegov razvoj.  Nakon razornog potresa, tadašnji aktivisti iz Možemo prosvjedovali su na Trgu sv. Marka i tražili od nas da organiziramo donatorsku konferenciju na razini EU-a, što je inače praksa u slučaju država koje nisu članice EU-a. Za razliku od njih, HDZ-ova Vlada je za obnovu glavnog grada i Banovine osigurala ukupno 2,5 milijardi eura iz Fonda solidarnosti i NPOO-a. To je bio temelj kako bismo danas realizirali povijesnu obnovu brojnih zdravstvenih, obrazovnih, znanstvenih, kulturnih i sakralnih objekata. Zagrepčani mogu biti sigurni da će naša Vlada i dalje biti njihov oslonac za realizaciju svih kapitalnih ulaganja i povećanje kvalitete života.

Kakav izborni rasplet očekujete na europskim izborima u lipnju? I da li bi promjena u EK značila situaciju bolju ili lošiju za Hrvatsku?

Kao i na parlamentarnim, i na europskim izborima idemo po pobjedu! HDZ aktivno pridonosi naporima Europske pučke stranke kako bi i nakon predstojećih izbora za Europski parlament ostali najveća i najsnažnija europska politička obitelj. Kao što smo pokazali na Kongresu u Bukureštu, dajemo snažnu potporu vodećoj kandidatkinji EPP-a Ursuli von der Leyen za još jedan mandat na čelu Europske komisije. Zajedno smo uz njezinu potporu realizirali strateške ciljeve Hrvatske, Schengen i europodručje, osigurali znatna sredstva za razvoj u ovom desetljeću te pomogli Hrvatima u BiH i postigli otvaranje pristupnih pregovora  BiH.

Tema rata u Ukrajini dominira i našim domaćim izborima. Milanović kaže kako nikad ne bi odobrio dodatnu pomoć Ukrajini u vojnom smislu?

To je samo nastavak kontinuiranih proruskih stavova koje Milanović iznosi od samog početka ruske agresije.  Sjetimo se i njegovog izričitog protivljenja misiji obuke ukrajinskih vojnika EUMAM, zbog koje je Hrvatska jedna od rijetkih država članica EU-a koja ne sudjeluje u ovoj misiji. Što se toliko strašno dogodilo ostalim državama koje sudjeluju u ovoj misiji – jednom riječju ništa. Za razliku od Milanovića, naša politika u skladu je s naporima široke međunarodne koalicije koja pomaže Ukrajini ne samo da obrani vlastito pravo na postojanje, već i sigurnosni poredak u Europi, međunarodno pravo i vrijednosti slobode i demokracije koje dijelimo. Treba jasno reći i do čega bi dovela politika koju zastupa Milanović – do vojnog poraza Ukrajine i prava jačeg da nameće svoju volju – u ovom slučaju Rusije, a u mnogim drugima bila bi jasan znak nekažnjivosti ostalim državama koje ugrožavaju međunarodni poredak.  Hrvatska koja je i sama bila žrtvom agresije nema nikakvu dvojbu kakav stav treba zauzeti. Ukrajini pružamo pomoć i u razminiranju i procesuiranju ratnih zločina.

Što mislite, kako će završiti izbori u Americi i u kojem smjeru će ići NATO?

Izbore u Americi odlučit će američki birači. Ne želim špekulirati o ishodu i neovisno o njemu naša namjera je jednaka – uspješno nastaviti graditi strateško partnerstvo s SAD. Rezultati koje smo postigli u dosadašnjim mandatima govore sami za sebe o tome koliko smo produbili naše odnose – ulazak u Program izuzeća od viza te Global Entry program, potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, nabavka borbenih vozila Bradley te nabavke helikoptera Black Hawk uz značajnu vojnu pomoć SAD.

Hrvatska povećava vojni proračun i radi svoje sigurnosti i radi ispunjavanja obveza u NATO-u. Proračun za obranu u ovoj godini iznosi 1,2 milijarde eura, što je u odnosu na 2016. povećanje za 122 posto. Bez obzira na to tko će biti u Bijeloj kući, naša očekivanja su da NATO ostane temelj sigurnosti euroatlantskog područja. Jednako tako nastavit će se komplementarno jačanje vojnih sposobnosti i vojne industrije u Europi jer nove geopolitičke okolnosti to jasno zahtijevaju.

Kad se sve zbroji i oduzme, koja je vaša komparativna prednost u odnosu na Milanovića, što on možda donosi i dobro, a također i zašto mislite da ga je moguće pobijediti? Možda ljudi žele promjenu, već ste 8 godina na vlasti?

Uz program za budućnost, idemo u ove izbore puni energije i osnaženi širokom podrškom koju vidimo u svakom dijelu naše zemlje. Nije svejedno tko vodi Hrvatsku. Podsjetio bih da su u mandatu Vlade SDP-a, dok je Milanović bio premijer, plaće i mirovine rasle za 3%, a u našem mandatu za preko 60%. U mandatu SDP-a plaće u državnoj i javnim službama su zaleđene, a ponegdje i smanjene, dok smo mi osnovicu do prošle godine povećali za 40%, a od 1. travnja se plaće dodatno dižu za prosječno 30% u godinu dana. Proteklih dana spominju se mirovine, a činjenice kažu da je za umirovljenike Milanović bio najneuspješniji premijer. U njegovom mandatu sveukupna mirovina porasla je za svega 12 eura, a u našem za 222 eura. 55 tisuća radnih mjesta je izgubljeno od 2012–15, a u našem mandatu je otvoreno novih 206 tisuća. SDP je bio loš i u povlačenju europskih sredstava, a mi smo ostvarili plus od 14,5 milijardi eura kada je riječ u uplatama i isplatama iz europskog proračuna. Sva postignuća ostvarili smo unatoč pandemiji, potresima i energetskoj krizi. To sve građani vide i imaju odabir – uspješni HDZ na domaćem i međunarodnom planu ili slabi SDP koji se sakrio iza kršitelja Ustava.

Razgovarala: Tihana Tomičić

Intervju u PDF-U