Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 27. 6. 2024.

Očekujem da će Ursula von der Leyen opet biti izabrana za predsjednicu EK

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje u sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, na kojemu su službeno otvoreni pristupni pregovori s Ukrajinom

Uoči sastanka premijer Plenković je u izjavi za medije izvijestio o trima važnim temama Europskoga vijeća. Prva je usvajanje Strateškoga plana rada europskih institucija u sljedećih pet godina, osobito Europskoga vijeća. Izrazio je zadovoljstvo sadržajem tog dokumenta zato jer navodi teme koje su Hrvatskoj bitne, dodavši da je i naša zemlja dala doprinos prilikom njegove izrade.

Demografski su izazovi problem svojstven svim članicama Unije

Naglasio je važnost izazova s kojima se suočava cijeli europski kontinent te zbog toga smatra značajnim da politike i pametno korištenje europskih sredstava osnažuje države članice i pomaže njihovim građanima i gospodarstvu.

"I upravo zbog toga smo stavili u ovaj dokument i pitanje demografskih izazova, problem svojstven ne samo Hrvatskoj, nego cijelom kontinentu i svim članicama Unije", kazao je Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo da se u tom dokumentu nalaze i pitanja daljnjega proširenja Europske unije, zelene tranzicije i digitalne transformacije, kao i teme poput suočavanja s posljedicama ekonomske i energetske krize. Očekuje da će Strateški plan danas biti usvojen.

Čestitam Ukrajini na otvaranju pristupnih pregovora

Kazavši da će se na početku sastanka susresti s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, premijer Plenković je daljnju potporu Ukrajini označio drugom važnom temom Europskoga vijeća.

Čestitao je Ukrajini na prvoj međuvladinoj konferenciji na kojoj su i službeno otvoreni pristupni pregovori s Europskom unijom, ocijenivši to jako dobrom porukom.

Izrazivši zadovoljstvo odnosom dviju zemlja, naglasio je da je Hrvatska svo ovo vrijeme itekako podržavala Ukrajinu na europskom putu te će to činiti i dalje.

Europsko vijeće o ključnim čelnim pozicijama europskih institucija

Predsjednik Vlade trećom važnom temom Europskog vijeća smatra odluke o ključnim čelnim pozicijama europskih institucija. "Tu se dogovor, kako se meni čini, kristalizira", dodao je.

Podsjetio je da je Europska pučka stranka, kao pobjednica europskih izbora, podržala Ursulu von der Leyen za još jedan mandat na čelu Europske komisije.

"Očekujem da će danas Europsko vijeće predložiti da Ursula von der Leyen ponovo postane predsjednica Europske komisije o čemu bi Europski parlament trebao glasati već sredinom srpnja", rekao je Plenković.

Kazao je i da bi na mjesto predsjednika Europskoga vijeća trebao doći bivši portugalski premijer Antonio Costa na mandat od dvije i pol godine, nakon čega će se ponovno razgovarati o toj temi.

Dodao je da bi na mjesto visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku trebala biti imenovana estonska premijerka Kaja Kallas, a očekuje i da Roberta Metsola ponovo bude izabrana za predsjednicu Europskog parlamenta.

Milanović bi se nakon kršenja Ustava povukao da je politički korektan

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Plenković je kazao da je očekivana podrška SDP-a predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, koji je najavio kandidaturu za novi mandat.

"Mislim da je to očekivano. Išao je na izbore za Hrvatski sabor, kršeći Ustav kao ne kandidat, kao polukandidat, kvazi kandidat, nelegalni kandidat, teško je poražen i on i SDP i Grbin, koji je praktički nestao na onoj pressici kada su se pojavili prije tri mjeseca, i sada valjda on utješno želi ponovno biti ovo što je sada", rekao je.

Da je sve u smislu političke korektnosti uobičajeno, dodao je Plenković, on bi se bio pokupio s mjesta na kojem je danas nakon kršenja Ustava i teškog poraza.

Kazao je i kako nakon stranačkih izbora, koji će se održati 13. srpnja, slijedi rasprava o predsjedničkim izborima.

"Sigurno ćemo izaći s kandidatkinjom ili kandidatom koji će, uvjeren sam, pobijediti", poručio je Plenković.