Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Osijek | 23. 5. 2014.

Gostovanje u emisiji Bujica

Nositelj koalicijske liste HDZ-a i partnera Andrej Plenković gostovao je u emisiji urednika Velimira Bujanca, zajedno s kolegom kandidatom Ivicom Tolićem

U emisiji se raspravljalo o posljedicama recentnih poplava u Hrvatskoj te susjednim zemljama, pomoći stradalim područjima iz Europskog fonda solidarnosti, aktualnoj gospodarskoj i političkoj situaciji, radu Vlade i Predsjednika te kandidatima i programu liste HDZ-a i partnera.

Zastupnik Plenković je izrazio solidarnost sa svim sugrađanima koje je pogodila prirodna katastrofa uslijed obilnih poplava u Slavoniji i dijelu Banovine. HDZ je otkazao sve predizborne skupove u posljednjem tjednu kampanje te uplatio 200.000 kuna za stradale u poplavi. Također, HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu predali su 40.000 kuna pomoći Hrvatskom Crvenom križu prilikom posjeta poplavljenim područjima. U pogledu naknade štete unesrećenima za obnovu domova i drugih materijalnih šteta, Plenković je istaknuo da je prva i temeljna odgovornost na nacionalnim nadležnim institucijama. Naglasio je da su HDZ-ovi zastupnici poslali pismo povjereniku Europske komisije za regionalnu politiku Johannesu Hahnu, apelirajući na pomoć poplavljenim područjima iz Europskog fonda solidarnosti. U odgovoru povjerenik Hahn poslao je tri ključne poruke. Ističe da je svim srcem uz ljude Hrvatske koji su teško pogođeni nedavnim poplavama. Čim Hrvatska Vlada napravi popis šteta i formalizira zahtjev, Komisija će na najbrži mogući način procesuirati zahtjev i naknaditi dio štete. Jamči da će se zauzeti za pomoć unesrećenim stanovnicima poplavljenog područja. Plenković smatra da Vlada treba nadoknaditi sredstva za štete iz proračunske pričuve.

Napomenuo je da su predstojeći izbori za Europski parlament svojevrsni referendum protiv aktualne Kukuriku koalicije, koja se nije snašla u uvjetima članstva u Europskoj uniji. Donošenjem »lex Perković« dva dana prije članstva narušili su vjerodostojnost Hrvatske kao nove članice i pokazali da ne prepoznaju EU kao zajednicu prava. Time su nepotrebno otvorili ideološke podjele u društvu i okončali europski konsenzus. Nisu iskoristili EU kao zajednicu razvoja, jer sporo povlače sredstva iz europskih fondova. Zbog toga je Hrvatska danas u apsurdnoj situaciji da je neto uplatitelj, a ne neto korisnik europskih sredstava kao država članica. Nisu proveli strukturne reforme za smanjivanje prekomjernog proračunskog manjka.

Birači ne trebaju rasipati svoje glasove. Važno je voditi računa da njihov glas na europskim izborima bude koristan glas HDZ-ovim zastupnicima koji pripadaju najvećoj političkoj grupaciji Europskoj pučkoj stranci, koja je i osmislila europski projekt. HDZ-ova lista je najkompletnija jer se na njoj nalaze dokazani kandidati koji zaista namjeravaju postati europski zastupnici, a jedina okuplja predstavnike branitelja, Hrvata iz BiH, iseljene Hrvatske i umirovljenika.