Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Osijek | 27. 6. 2014.

Gostovanje u emisiji »Bujica«

Zastupnik Plenković gostovao je u emisiji na temu prijevremenih izbora za gradonačelnika Vukovara i aktualnih događanja u Hrvatskoj i EU nakon europskih izbora

U emisiji je zastupnik Plenković razgovarao s urednikom i voditeljem Velimirom Bujancem o podršci kandidatu HDZ-a Ivanu Penavi za gradonačelnika Vukovara uoči drugog kruga prijevremenih izbora, rezultatima održanih europskih izbora i imenovanju novog predsjednika Europske komisije, nesnalaženju aktualne Vlade i Predsjednika u vođenju zemlje u uvjetima krize, recentnim istraživanjima rejtinga političkih stranaka te pripremi HDZ-a za predstojeće predsjedničke i parlamentarne izbore.

Plenković je istaknuo da niz afera bivšeg gradonačelnika onemogućuje normalno funkcioniranje vlasti u Vukovaru. S druge strane, kandidat HDZ-a Ivan Penava ima sposobnosti, kvalitete i ambicije da ostvari sve zacrtane programske ciljeve i pomogne Vukovaru da postane razvijen grad koji će biti atraktivan za ulagače i koji će moći ponuditi radna mjesta brojnim nezaposlenima, posebno mladima te osigurati bolju socijalnu skrb i suživot svih Vukovaraca. Plenković je govorio i o mogućnostima Dunavske strategije za dodatni razvoj Vukovara.

Osvrnuo se na i rezultate europskih izbora. Kao nositelj pobjedničke liste istaknuo je da je HDZ na izborima ostvario sve zacrtane ciljeve. Koalicijska lista HDZ-a i partnera osvojila je najviše glasova i 6 mandata, dok je HDZ s 4 osvojena mandata stranka s najvećim brojem pojedinačnih mandata. Izabrani zastupnici HDZ-a i HSS-a dali su značajan doprinos relativnoj većini koju je Europska pučka stranka osvojila u Europskom parlamentu. Stoga očekuje da će čelnici država članica u okviru Europskog vijeća predložiti kandidata EPP-a  Jean-Claude Junckera za predsjednika Komisije jer se jedino takvom odlukom poštuje volja birača izražena na europskim izborima.

Govoreći o sve slabijoj podršci građana SDP-u, Plenković je istaknuo da su birači na europskim izborima već prepoznali nesnalaženje Vlade u kapitalnim pitanjima članstva u EU poput donošenja lex Perković, sporog povlačenja sredstava iz EU fondova te izostanku adekvatnih mjera za smanjenje prekomjernog proračunskog manjka. Problemi u komunikaciji, unutarnje svađe te niz afera potpuni su srušili kredibilitet Kukuriku koalicije čak i među njihovim vlastitim biračima. Dodao je da se Predsjednik Republike premalo uključio u rješavanje aktualnih gospodarskih, financijskih i socijalnih pitanja.

Posljedica održanih europskih izbora je da je, suprotno dosadašnjim istraživanjima, predsjednik Josipović postao pobjediv, a HDZ je imenovao kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović koja ima kapacitete i sposobnosti da pobjedi na predsjedničkim izborima. Plenković je dodao da se političke promjene trebaju nastaviti i na parlamentarnim izborima jer građani zaslužuju vlast koja će znati iskoristiti činjenicu da Hrvatskoj u narednih 7 godina članstva predstoji više od 11 milijardi eura sredstava iz Europske unije koja trebaju biti stavljena u funkciju rasta, razvoja i zapošljavanja, poručio je Plenković.