Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bjelovar | 3. 4. 2013.

EU je velika prilika za gospodarstvenike

Kandidati HDZ-a za Europski parlament Andrej Plenković, Krševan Antun Dujmović, Zdravko Krmek i Zdravka Bušić susreli su se s vodećim gospodarstvenicima Bjelovarsko- bilogorske županije

U razgovoru sa Stjepanom Pavlakom, vlasnikom tvrtke Plodovi zemlje iz Garešnice istaknuta je važnost privatne inicijative u gospodarstvu. Jedan od važnih projekata ove tvrtke je pokretanje četiri bioenergane u vrijednosti od 15 milijuna eura. Pavlak je naglasio kako sredstva za pokretanje ovog projekta nisu povučena iz fondova Europske unije, nego su rezultat isključivo privatne inicijative. Sastanku su nazočili i predsjednik županijskog odbora Marijan Coner, kandidat za župana Bjelovarsko-bilogorske županije Miro Totgergeli i gradonačelnik Garešnice Velimir Žunac.

Razgovori o gospodarstvu nastavljeni su na sastanku u tvornici keksa i vafla Koestlin. Tvornica zapošljava 500 djelatnika i 60 posto svojih proizvoda izvozi, osobito na tržište Poljske i BiH. Kao najveće probleme gospodarstvenici su istaknuli izlazak iz CEFTA-e, odnosno gubitak ugovora o slobodnoj trgovini, te visoke kamate i probleme s valutom. Kandidati i okupljeni poduzetnici su se složili kako je slučaj ulaska Hrvatske u Europsku uniju vrlo specifičan zbog globalne ekonomske krize, ali i da lošu društvenu klimu treba mijenjati i pronaći prostora za optimizam.

“Nema u Europi toliko jakih proizvođača keksa i to nije toliko fokusiran biznis. Oni koji postoje su preskupi i tu se nalazi naša prilika.“, rekao je Krešimir Pajić, predsjednik uprave Koestlina.

Unatoč teškoj ekonomskoj i društvenoj situaciji, kandidati su zaključili da je Europska unija prilika koju se treba iskoristiti kompetencijom, radom i poduzetničkim duhom. ” Članstvom u Europskoj uniji otvaraju se i fondovi za one kompanije koje su u problemu i tu postoje ogromna sredstva za restrukturiranje. Ovaj europski kontekst je bez obzira na sve velika šansa“, rekao je Plenković.