Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bjelovar | 3. 4. 2013.

HDZ je ponio najveći teret ulaska Hrvatske u EU

Posjet kandidata HDZ-a za Europski parlament Bjelovarsko-bilogorskoj županiji završen je predizbornim skupom u Bjelovaru. Okupljenima su se predstavili kandidati Krševan Antun Dujmović, Zdravko Krmek, Andrej Plenković i Zdravka Bušić, a govor je održao i HDZ-ov saborski zastupnik Đuro Popijač

Zdravko Krmek se osvrnuo na temu zaštite voda i uvođenja vodovoda i pritom podsjetio kako je Bjelovarsko-bilogorska županija jedina županija u Hrvatskoj koja nema potpunu vodovodnu mrežu. "Jedna od prvih stvari za koju ćemo se zalagati u Europskom parlamentu je da sva vaša naselja dobiju pitku vodu“, rekao je.

Kandidat HDZ-a Dujmović je istaknuo kako je od presudne važnosti odabir pravih kandidata koji će Hrvatsku predstavljati i za nju lobirati na tržištu od 500 milijuna ljudi. "Mi smo vaši zagovaratelji, vaša poveznica s najvažnijom institucijom u Europskoj uniji. Direktno dajete glas svojim predstavnicima, a njihova je uloga zalagati se za pobjedu u globalizacijskoj utakmici“, rekao je Dujmović.

Zbog izostanka interesa nacionalnih medija i razdvajanja datuma lokalnih i izbora za Europski parlament, Hrvatskoj bi se mogao dogoditi scenarij zemalja poput Poljske ili Slovenije u kojima je izlazak birača na izbore za Europski parlament manji od 30 posto. „Političku odgovornost za mali izlazak na izbore preuzeo je predsjednik države poslušavši želje vladajuće koalicije. Po prvi put imamo preferencijalni izborni sustav s kojim se građani nisu stigli upoznati“, rekao je Plenković.

Kandidati su podsjetili okupljene kako je HDZ stranka koja europske integracije ima u svom programu i svojim načelima, te je najveći teret pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju pronijela na svojim leđima. „Imamo iskustvo u svijetu, govorimo jezike i znamo kako vas trebamo na pravi način predstavljati u parlamentu. Možemo učiniti jako puno i za to je potrebna ozbiljnost i iskustvo. Potrebni su ljudi poput naših“, poručila je Zdravka Bušić.

Plenković je istaknuo kako lista HDZ-a nije sastavljena slučajno, nego na temelju osobina kao što su kompetentnost, iskustvo, predstavljenost dijaspore i ravnomjerna zastupljenost muškaraca i žena. „HDZ ima jasno definirane ciljeve na pet ključnih područja: jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, pitanju zapošljavanja s posebnim naglaskom na mlade, briga o interesu hrvatskih poljoprivrednika i ribara i ponosan ulazak Hrvatske u Europsku uniju“, zaključio je Plenković.

Saborski zastupnik Đuro Popijač je rekao kako su predstojeći izbori za EU parlament početak kraja Milanovićeve Vlade i dokaz kako su politika i nove smjernice HDZ-a prepoznate među hrvatskim građanima.

Teme