Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 9. 10. 2014.

Plenković voditelj parlamentarnih promatrača na izborima u Ukrajini

Andrej Plenković izabran je za voditelja promatračkog izaslanstva Europskog parlamenta na izborima u Ukrajini 26. listopada

Zastupnik Plenković, koji je također predsjednik izaslanstva Europskog parlamenta za Ukrajinu, najavio je da će promatračka misija od 15 europskih zastupnika započeti svoje aktivnosti u Ukrajini 24. listopada, a završiti ih na konferenciji za novinare 27. listopada.

Članovi promatračkog izaslanstva Europskog parlamenta bit će, kao i obično, sastavni dio Međunarodne promatračke misije za izbore u Ukrajini pod vodstvom ureda Organizacije za europsku sigurnost i suradnju te njezinog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava. Promatrači iz Europskog parlamenta nadzirat će izbore u sedam najvećih ukrajinskih gradova: Kijevu, Kernihivu, Čerkasiju, Lavovu, Odesi, Harkivu i Dnjepropetrovsku.

Predstojeći parlamentarni izbori iznimno su bitni za učvršćenje demokracije u Ukrajini. Oni se djelomice odvijaju u specifičnim okolnostima, zato će uloga promatračkog izaslanstva Europskog parlamenta i drugih međunarodnih aktera biti veoma važna za slobodnu i poštenu provedbu izbora, naglasio je Plenković.