Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 10. 2014.

Plenković o Strategiji Europa 2020. na Zagreb Forumu

Zastupnik Plenković sudjelovao je na Zagreb Forumu 2014, koji je ove godine organiziran na temu »Kreativni gradovi i Europa - poticanje razvoja gradova kroz pametne odluke, e-upravu i energetsku održivost«

Plenković je održao izlaganje u sklopu panela »Strategija Europe 2020 i modeli za održivi razvoj«. Na panelu je kao moderator sudjelovo Blaž Golob, direktor GFS instituta iz Ljubljane, zatim Tomislav Vračić iz Ministarstva uprave i Xavier Flores Garcia, predstavnik Vlade Katalonije. Forum su otvorili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, direktor Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnić te savjetnik predsjednika Republike za gospodarstvo Boris Cota.

U svom govoru Plenković je istaknuo kako je Strategija Europa 2020. o pametnom, održivom i uključivom rastu nastala u kontekstu najveće  gospodarske i financijske krize u Europskoj uniji. Mjere što ihe je ona poduzela usmjerene su stoga na rješavanje krize i snažnije kontroliranje financijskih tržišta. Osvrnuo se na aktualnu javnu raspravu i postupak revizije Strategije 2020 za razdoblje od idućih pet godina.

Naglasio je da je Višegodišnji financijski okvir EU 2014–2020. prvi put u apsolutnom iznosu za 3,5% manji od prethodnoga, što je bitna poruka krize i konsolidacije. U tom je smislu i budući predsjednik Komisije Juncker predstavio svoj program, koji je usmjeren na poticanje rasta, zapošljavanje i maksimalno korištenje proračunskih sredstava. Strategija 2020. Hrvatskoj omogućuje sudjelovanje u Europskom semestru, što podrazumijeva provedbu strukturnih reformi predviđenih u Nacionalnom programu reformi hrvatske vlade, u skladu s preporukama Komisije i Vijeća.

Napomenuo je nadalje da je EU u suradnji s Vijećem za regionalnu suradnju osigurala pretpristupnu pomoć za države Jugoistočne Europe te da radi na Strategijii 2020. za te zemlje. Plenković je uvjeren da će budući povjerenik za proširenje Hahn svoj dosadašnji rad na kohezijskoj politici uspješno primijeniti na zemlje Jugoistočne Europe. U tom će smislu za zemlje iz regije biti korisna iskustva što ih je Hrvatska stekla tijekom pristupnih pregovora.

Plenković je istaknuo da je za Hrvatsku ključan cilj ostvarenje puno veće zaposlenosti, posebno među mladima, zato što Strategija zahtijeva da do 2020. godine 75% stanovništva u dobi između 18. i 64. godine bude zaposleno. Drugi je aspekt povećanje domaćih ulaganja u istraživanje i razvoj kako bi se postigla veća konkurentnost na europskom tržištu. Plenković je na kraju poručio da gradovi i regije, a osobito Zagreb, mogu znatno pridonijeti  ostvarenju ciljeva Strategije 2020.