Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Slavonski Brod/Nova Gradiška | 7. 4. 2013.

10,2 milijarde eura investirat će se u zaštitu okoliša

Nazočnima su se predstavili kandidati HDZ-a za Europski parlament Ivana Maletić, Kristijan Tušek, Andrej Plenković, Zdravka Bušić, Krševan Antun Dujmović i Zdravko Krmek te kandidat Bloka umirovljenici zajedno Milivoj Špika.

Na skupu u Slavonskom Brodu kandidatima su izrazili podršku predsjednik Županijskog vijeća HSP AS dr. Tomislav Vlajnić, župan Danijel Marušić i predsjednik županijskog odbora HDZ-a Pero Ćosić.

Kandidat BUZ-a Milivoj Špika istaknuo je kako povjerenje građana za nadolazeće izbore za Europski parlament želi osvojiti kompetencijom, radom i rezultatima. ”Na izborima za Europski parlament ne vrijedi pravilo da je bitno sudjelovati, a ne pobijediti. 14. travnja treba jasno dati do znanja da aktualna koalicija nema pravo niti legitimitet predstavljati Hrvatsku u Europskoj uniji”, rekao je Špika.

Zdravko Krmek je podsjetio kako je Vlada HDZ-a osigurala 30 milijuna eura iz europskih fondova za sustav odvodnje otpadnih voda na području Slavonskog Broda. “Naš pregovarački tim omogućio je investiciju od 10,2 milijarde eura u sektoru zaštite okoliša. To je šansa za razvoj naših tvrtki i kompanija, zadržavanje postojećih radnih mjesta i otvaranje novih”, rekao je Krmek.

Dujmović je naglasio kako će se kao budući europarlamentarac zalagati za rješavanje problema zagađenja zraka koje uzrokuje rafinerija u Bosanskom Brodu. ” U Europskom parlamentu se donose zakoni koji će izravno utjecati na Hrvatsku. Naša glavna kompetencija nije samo to što poznajemo strane jezike, nego što ćemo se zalagati za dobrobit i interese svih regija u Hrvatskoj”, zaključio je Dujmović.

Plenković je istaknuo tri prednosti HDZ-a, njegovih kandidata i Liste 12, u odnosu na ostale liste: prvo, HDZ-ova je Vlada provela najvažnije reforme, vodila i zaključila pregovore s Europskom unijom te potpisala Ugovor o pristupanju; drugo, HDZ ima najkvalitetniji program s jasnim prioritetima (gospodarski oporavak i regionalni razvoj, zapošljavanje osobito mladih, razvoj poljoprivrede i ribarstva, prometno, energetsko i digitalno umrežavanje Hrvatske i zaštita okoliša, afirmacija hrvatskog kulturnog identiteta, jezika i zaštita intéressa Hrvata u BiH); treće, HDZ-ovi kandidati su najvjerodostojniji i najkvalitetniji jer su se već dugi niz godina dokazali na europskim poslovima na kojima su pritom dali značajan osobni doprinos europskom putu Hrvatske.

Predstavljanje kandidata završeno je predizbornim skupom u Novoj Gradiški gdje su uz kandidate prisustvovali i saborski zastupnik Šimo Đurđević, predsjednik GO HDZ-a Nove Gradiške Dražen Oršulić i kandidat za gradonačelnika Željko Vidović.

Kristijan Tušek je istaknuo kako je posebnost Europske unije u raznolikosti i pluralnosti. “Europska unija nisu samo fondovi. Postoji druga dimenzija unije koja se ne može opisati brojkama. To je zajednica država članica koje dijele zajednička načela i vrijednosti”, rekao je Tušek.

Potrebu za izgradnjom infrastrukture kojom bi se potaknulo malo i srednje poduzetništvo istaknula je Ivana Maletić. “Od financijskih politika, najizdašnije su kohezijska i poljoprivredna i tu ćemo pokušati povući najviše sredstava”, rekla je.

Plenković je rekao kako su nadolazeći izbori za Europski parlament uvertira za pobjedu na lokalnim izborima . “Europski parlament je i hrvatski parlament. Zato je važno da izađete na izbore u što većem broju i date legitimitet dvanaest hrvatskih zastupnika. Lista broj 12 ima najbolji program, najkompetentnije ljude, a HDZ je vjerodostojan po pitanju pristupa Hrvatske Europskoj uniji”, zaključio je Plenković.