Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Beli Manastir | 8. 4. 2013.

HDZ-ovi zastupnici zalagat će se za Baranju i cijelo hrvatsko Podunavlje

Plenković je podsjetio da je Hrvatska jedina zemlja koja pripada i Mediteranu i Podunavlju. »Uz provedbu naših prioriteta iz programa Hrvatski glas u Europi, u Europskom parlamentu ćemo se zalagati i za provedbu projekata kroz Dunavsku strategiju EU. To je bitno za razvoj Baranje u gospodarskom, prometnom i turističkom pogledu, kao i za zaštitu okoliša.«

Posjet kandidata HDZ-a za Europski parlament Osječko-baranjskoj županiji završeno je predizbornim skupom u Belom Manastiru.

Skup je otvorio predsjednik Županijskog odbora Davorin Bubalović i nazočnima predstavio kandidate Krševana Antuna Dujmovića, Andreja Plenkovića i Ivanu Maletić. Kandidati HDZ-a su prvi i jedini kandidati koji su posjetili ovaj grad u sklopu predizborne kampanje za Europski parlament.

“Znam koliko je ovaj kraj propatio za vrijeme Domovinskog rata i žao mi je što danas, na pragu ulaska u Europsku uniju, vidim mnoštvo neiskorištenih mogućnosti i potencijala. Ovo je kraj bogat kvalitetnom zemljom koja ga može učiniti najnaprednijim dijelom Hrvatske”, rekao je Dujmović. Naglasio je da je 1. srpnja početak stvaranja nove Baranje koja će znati povući sredstva iz europskih fondova.

Ivana Maletić je istaknula kako gradovi, županije i općine nisu fiskalno dovoljno jake za pripremu projekata za europske fondove bez pomoći državne administracije. Vladajuća koalicija je iz proračuna u prosjeku po županiji izdvojila 2 milijuna kuna za njihovu pripremu, a za samo u jedan projekt kao što je vodoopskrba mora se uložiti oko 10 milijuna kuna. “Fondovi Europske unije su namijenjeni za vrlo jasne i konkretne projekte i prvenstveno je potrebno ojačati infrastrukturu kojom će se potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva”, rekla je Maletić.

Plenković je podsjetio kako je Hrvatska jedina europska zemlja koja pripada i Mediteranu i Podunavlju. “Uz provedbu naših prioriteta iz programa ‘Hrvatski glas u Europi’, u Europskom parlamentu ćemo se zalagati i za provedbu projekata kroz EU Dunavsku strategiju. To je bitno za razvoj Baranje u gospodarskom, prometnom i turističkom pogledu, kao i za zaštitu okoliša”, zaključio je Plenković.