Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Osijek | 9. 4. 2013.

Glas za HDZ je koristan glas

»Imamo najkvalitetnije kandidate, imamo ljude koji su stručni, koji znaju svoj posao i govore jezike, ali ono što je najvažnije: oni su domoljubi. Oni vole Hrvatsku«, rekao je Tomislav Karamarko pred više od tisuću okupljenih članova iz Osijeka i cijele Slavonije, Baranje i Srijema

U Kristalnoj dvorani u Osijeku održan je predizborni skup koalicije HDZ-a, HSP-a AS i BUZ-a na kojem su se predstavili kandidati Milivoj Špika, Zdravko Krmek, Ivan Bubić, Krševan Antun Dujmović, Ruža Tomašić, Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Davor Ivo Stier, Andrej Plenković i nositeljica liste Dubravka Šuica.

Kandidate su na skupu podržali general Mladen Mikolčević, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Davorin Bubalović, kandidat za župana Goran Ivanović, predsjednik GO HDZ-a Damir Kramarić i kandidat za gradonačelnika Dražen Vidović. Nazočni su bili i saborski zastupnici, župani i brojni stranački dužnosnici.

Milivoj Špika je istaknuo kako je 14. travnja povijesni datum za Hrvatsku. “To je datum referenduma o potpori trenutnoj Vladi, ali i o povjerenju ovoj listi. Aktualna Vlada jedino zna podići poreze, podići cijene i udariti po džepovima građana. Govore da će smanjiti porez na bunde i jahte, a 50 posto građana gleda kako preživjeti sutra”, rekao je Špika.

Krmek se osvrnuo na mogućnosti koje Europska unija otvara na području gospodarstva. “Grad Osijek je povukao potporu od 543 milijuna kuna. Ne smije se zaboraviti da je za to zaslužna Vlada HDZ-a, koja je još 2010. godine pripremila svu potrebnu dokumentaciju kako bi se potpora odobrila”, rekao je.

Ivan Bubić je naglasio kako u Europu moramo poslati ljude koji će nas dostojanstveno predstavljati i koji poznaju europske politike i institucije moći. “Europa je na prekretnici i zadatak je svih kandidata da očuvaju hrvatske interese. Borit ćemo se za našu ravnu Slavoniju i za rast poljoprivredne proizvodnje. Nosit ćemo u Europu naše ekološke hrvatske proizvode koji su značajni za sadašnje i buduće generacije”, zaključio je Bubić.

Kandidatkinja HSP-a AS, Ruža Tomašić, istaknula je kako je put Hrvatske prema Europi nezamisliv bez domoljublja. ” Na ovoj listi su ljudi koji žive Hrvatsku mišlju, riječju i djelom. Ne želimo ljude koji će samo sagnuti glavu i pitati što i gdje treba potpisati. Želimo ljude koji su samosvjesni, znaju što treba i to će ostvariti”, rekla je Tomašić.

Steir je naglasio kako će se u Europskom parlamentu ponositi svojim kršćanskim korijenima. “HSP i dr. Ante Starčević bili su proroci hrvatske države. HDZ i dr. Franjo Tuđman ostvarili su to proročanstvo. Sada smo na pragu Europe i samo ako priznamo vlastiti identitet, tko smo i odakle dolazimo, možemo prihvatiti i druge”, dodao je Steir.

“Ovo su nacionalni izbori s europskom dimenzijom”, rekao je Andrej Plenković i dodao kako je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica i zato treba glasati korisno. “Glas za stranke s regionalnim predznakom, a to je važno osobito ovdje u Slavoniji, je bačen glas. Koristan glas je glas za onu listu koja ima zastupnike čija će snaga biti multiplicirana snagom političke skupine kojoj pripada. Europska pučka stranka ima trećinu zastupnika u Europskom parlamentu. HDZ će se pridružiti toj skupini i tada će naši zastupnici puno lakše promovirati interese Hrvatske”, istaknuo je Plenković

Nositeljica liste Dubravka Šuica je kao jedan od glavnih problema navela infrastrukturni diskontinuitet Republike Hrvatske. ” Kada sam dolazila u Osijek vidjela sam most na Dravi. Naša zemlja treba jedan veliki hrvatski most, Pelješki most. Projekt smo započeli, ali ga nismo do kraja ostvarili. Od 1.srpnja, kada postanemo punopravna članica Europske unije, otvaraju se bespovratna sredstva i sigurna sam da ćemo uspjeti uvjeriti odgovorne ljude u Europskoj uniji i Europskoj komisiji i da ćemo simbolički ujediniti Hrvatsku”, zaključila je Šuica.

Skup u gradu na Dravi je svojim govorom završio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. “Mi smo ti koji su sanjali Europsku uniju još prije Domovinskog rata dok su mnogi sa svojim glavama bili u Beogradu. Ti, koji su sa svojim glavama bili u Beogradu, sada nas poučavaju kakvi trebamo biti u Europskoj uniji, kakvu demokraciju trebamo manifestirati u Hrvatskoj i kako se trebamo ponašati. To im naravno nećemo dopustiti. Pogledajte našu tragičnu i nesretnu povijest, povijest naroda koji je težio za svojom državom stoljećima, povijest naroda koji je za tu težnju i tu slobodu gubio svoje najbolje sinove. Europska unija je danas, za nas Hrvate, ulazak u mirnu luku”, zaključio je Karamarko.

Teme