Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 18. 11. 2014.

»Žrtvu Vukovara nikad ne smijemo zaboraviti«

Povodom 23. Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, na inicijativu zastupnika Andreja Plenkovića hrvatski zastupnici odali su počast žrtvama Vukovara i herojstvu branitelja na dostojanstvenoj komemoraciji u Europskom parlamentu na kojoj se okupilo više od 150 sudionika

Plenković je održao govor prisjećajući se stradalih u Vukovaru, ključne uloge hrvatskih branitelja u ostvarenju hrvatske slobode koja je omogućila njen demokratski razvoj i europski put. Naglasio je važnost kontinuiranog prisjećanja na vrijednosti obrambenog Domovinskog rata i prema kolegama u Europskom parlamentu. Europski politički projekt je građen na uspostavljanju mira, pomirbe, ali i pravednosti, zaključio je Plenković.

Na komemoraciji je govorio i Manfred Weber, predsjednik kluba zastupnika Europske pučke stranke, koji je iskazao pijetet i poštovanje prema žrtvi Vukovara te je podsjetio na europski kontekst 25 godina obilježavanja pada Berlinskog zida te aktualne situacije u Ukrajini.

Svećenik fra Tomo Anđić je predvodio molitvu za žrtve Vukovara. Govorili su također i zastupnici Dubravka Šuica, Tonino Picula i Ivan Jakovčić.

Prisustvovali su i zastupnici Davor Stier, Ivana Maletić, Marijana Petir, Biljana Borzan i Jozo Radoš te veleposlanici Mato Škrabalo i Mario Nobilo. Svojom prisutnošću su pridonijeli važnosti ovog događaja i zastupnici Tunne Kelam, iz Estonije te Alojz Peterle, bivši premijer Slovenije.

"Uistinu mogu reći da se Vukovara danas nije sjećala samo Hrvatska nego i Europa.", kazao je zastupnik Plenković nakon konferencije te je naglasio kako je ovo bila prilika da se hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu ujedine oko Vukovara kao simbola hrvatskih žrtava u Domovinskom ratu.