Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 12. 2014.

U emisiji »Dossier Europa« na Hrvatskom radiju

Zastupnik Plenković govorio je o učincima rezolucije Europskog parlamenta o Šešelju koju je pokrenuo, politici proširenja EU-a, situaciji u Ukrajini i stavu Unije prema priznanju Palestine

Plenković je istaknuo da usvajanje rezolucije EP-a o Šešelju, koju je pokrenuo uz podršku svih hrvatskih zastupnika, dokazuje da se snaga europskog zastupnika multiplicira snagom političke skupine kojoj pripada, jer rezolucija na prijedlog Europske pučke stranke uvrštena je na dnevni red kao jedna od triju mogućih hitnih rezolucija. Dodao je da su hrvatski zastupnici otvaranjem slučaja Šešej pred Europskim parlamentom pokazali domaćoj javnosti da znaju artikulirati bitne teme, dok su susjednim zemljama poslali poruku da Hrvatsku trebaju prepoznati kao članicu EU.

Izdvojio je tri cilja rezolucije. Prvi je bio osuditi Šešeljevu ratnohuškačku retoriku. Drugi je bio pozvati Srbiju da reagira na Šešeljevo ponašanje, ako pretendira na članstvo u Europskoj uniji. Treći je bio upozorenje Haaškom sudu da je učinio propust pustivši Šešelja na slobodu. Izrazio je zadovoljstvo brzom reakcijom glavnog tužitelja Brammertza, koji je nakon usvajanja rezolucije zatražio da Raspravno vijeće razmotri nove okolnosti i vrati Šešelja u Haag. Plenković je rekao da se Srbija na svom europskom putu treba priključiti vanjskoj politici EU-a, posebno u smislu restriktivnih mjera prema Rusiji.

Ocijenio je da je HDZ-ovim zastupnicima prioritet europski put Bosne i Hercegovine. U tom smislu važno je što su Hrvati nakon općih izbora dobili legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Ohrabrujuća je inicijativa njemačke i britanske diplomacije da se omogući stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te formalno apliciranje za članstvo Bosne i Hercegovine u Uniji. 

Plenković nadalje smatra da Hrvatska kao članica EU-a treba zauzeti čvrst stav prema agresiji na Ukrajinu te iskazati svoju solidarnost jer se prije 23 godine nalazila u vrlo sličnoj situaciji. Kao šef Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Ukrajinom, Plenković je naglasio da je za EU prioritet mirna reintegracija okupiranih područja zemlje i provođenje europskih reformi. Važnim korakom ocijenio je također to što je nakon izbora u Vrhovnoj Radi brzo formirana stabilna većina koja podržava europski put Ukrajine.

Govoreći o priznanju Palestine, Plenković je poručio da je to pitanje u nadležnosti vlada država članica. Europska pučka stranka prihvaća rješenje »dviju država«, ali se ono mora postići pregovorima između dviju strana te kao dio širega mirovnog procesa.