Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 16. 6. 2015.

Predstavljanje studije o Europskoj sigurnoj strategiji

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković predsjedao je dijelom sastanka tijekom kojeg je predstavljena studija »Prema novoj europskoj sigurnosnoj strategiji? Procjena učinka promjena u globalnom sigurnosnom okruženju«

Na zahtjev Europskog parlamenta studiju su izradili londonski Chatam House, pariška Zaklada za strateška istraživanja i Međunarodni mirovni istraživački institut iz Stocholma, čiji je direktor Iana Anthonya predstavio studiju.

Plenković je istaknuo kako je trenutak za predstavljanje studije i više nego pravovremen, budući će Visoka predstavnica za vanjske poslove Federica Mogherini za nekoliko dana predstaviti Vijeću njeno izvješće o promjenama u globalnom okruženju. Podsjetio je kako Europska sigurnosna strategija datira iz 2003. godine, te da je djelomično revidirana 2008. godine, a da se trenutno vodi rasprava na razini Vijeća kako pristupiti novom globalnom kontekstu i prijetnjama odnosno izazovima u svijetu. Smatra kako je studija za čiju izradu je korištena brojna stručna literatura dobro izrađena i razumljiva. Istovremeno je naglasio kako su se globalne okolnosti znatno izmijenile od kada je EU usvojila postojeću Strategiju i kako se danas suočava s osjetno zahtjevnijim okruženjem. Pojavile su se brojne nove sigurnosne prijetnje kao što su hibridni ratovi, terorizam, kibernetički napadi, kao i revizionistička politika Rusije prema svom susjedstvu, istaknuo je Plenković i dodao kako su to samo neki od elemenata koje treba imati na umu pri definiranju nove sveobuhvatne strategije vanjskih odnosa EU tijekom slijedeće dvije godine. Zaključio je kako Europski parlament nizom svojih rezolucija kontinuirano daje doprinos formuliranju vanjske politike EU, a pripravan je dati i dodatne inicijative u procesu izrade Strategije slijedom izvješća i preporuka koje je u izvješću o ZVSP i ZSOP usvojio prije nekoliko mjeseci.