Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 6. 7. 2015.

20. godišnjica genocida u Srebrenici

Europski parlament danas je govorom predsjednika Martina Schulza obilježio 20. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Nakon pada grada koji je bio jedna od UN-ovih zaštićenih zona u Bosni i Hercegovini u srpnju 1995. srpske snage pod zapovjedništvom Ratka Mladića sustavno su ubile oko 8.000 zarobljenih muškaraca i mladića te civila.

Izražavam pijetet prema žrtvama i najdublju sućut njihovim obiteljima od kojih mnoge još nisu doznale gdje počivaju njihovi najbliži.

Međunarodni sud je 2007. u predmetu BiH protiv Srbije presudio da je Srbija prekršila Konvenciju o genocidu iz 1948. jer je propustila spriječiti genocid nad Bošnjacima i da je odgovorna jer kasnije nije surađivala s MKSJ radi kažnjavanja počinitelja.

20 godina nakon Srebrenice, snažno se protivim poricanju i relativizaciji genocida što rade pojedine političke opcije u BiH i Srbiji. Pozivam Srbiju da uvaži presudu Međunarodnog suda iz 2007. Smatram da se angažiranim radom na utvrđivanju i predstavljanju istine o Srebrenici te obrazovanjem mladih generacija mogu stvoriti preduvjeti za trajnu pomirbu koja će pridonijeti stabilizaciji stanja u BiH, ali i europskoj perspektivi zemalja jugoistoka Europe. U četvrtak se očekuje i usvajanje Rezolucije EP.