Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Washington | 13. 7. 2015.

Plenković u posjetu Washingtonu

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove i predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU-a i Ukrajine održao je izlaganje na konferenciji u poznatom Metropolitan klubu u Washingtonu na temu »Politika proširenja i europskog susjedstva - perspektiva EP-a«

Predavanje je organizirano u suradnji Veleposlanstva Republike Hrvatske u SAD-u, Europskog instituta iz Washingtona te Ureda za vezu Europskog parlamenta s Kongresom, a nazočno je bilo 70-ak gostiju uključujući predstavnika niza američkih institucija, veleposlanstava, međunarodnih organizacija, akademske zajednice i civilnog društva.

Plenković je uvodno objasnio proces revizije Europske sigurnosne strategije u sljedećih godinu dana. Istaknuo je da će nova europska politika susjedstva biti fleksibilnija te će se fokusirati na individualni pristup svakoj od uključenih zemalja. Govorio je o provedbi Sporazuma iz Minska i europskoj reformskoj agendi Ukrajine uz važnu potpornu ulogu EP-a i parlamentarne suradnje. Osvrnuo se na humanitarnu krizu u Ukrajini i pomoć EU. Predstavio je napore za stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini i pregovore o cijeni plina s Rusijom za iduću godinu. 

Govorio je ​i o izazovima politike proširenja i trenutnom stanju pristupanja i pridruživanja zemalja jugoistoka Europe. Komentirao je situaciju u Grčkoj i zaključke sastanka na vrhu zemalja Eurogrupe. Posebno se ​osvrnuo na stanje u BiH u kontekstu 20. obljetnice Daytonskog sporazuma i komemoracije povodom genocida u Srebrenici. ​

U Washingtonu se Plenković susreo i s predstavnicima State Departmenta zaduženima za Ukrajinu. 

Zastupnik Plenković će boraviti u radnom posjetu Washingtonu od 13. do 16. srpnja zajedno s ostalim članovima delegacije Europskog parlamenta koji organizira Europska mreža ideja. Tijekom sastanaka raspravljat će se o transatlantskim odnosima, TTIP-u, sigurnosti i terorizmu,  odnosima s Rusijom, krizi u Ukrajini i situaciji na Bliskom istoku.