Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 2. 6. 2013.

Proces europskih integracija znatno je pridonio transformaciji Hrvatske

U razgovoru za francusku televiziju France 3 Andrej Plenković govorio je o značenju koje pristupanje Europskoj uniji ima za Hrvatsku, o njezinoj spremnosti za članstvo, ali i o specifičnostima hrvatskog puta

ep009 s

Podsjetio je da, nakon dva desetljeća napora svih hrvatskih vlada, dovršetak pregovora za Hrvatsku prije svega znači i dovršetak temeljite transformacije hrvatskog društva. To je bilo moguće zahvaljujući, prije svega, činjenici da europski projekt i dalje uživa potporu većine hrvatskih političkih stranaka i građana. Naime, Hrvatska je nakon svog osamostaljenja dobro sagledala i svoje okruženje i trenutno stanje u Europskoj uniji, te danas ulazi vrlo spremna nakon vrlo opsežnih i temeljitih reformi, ocijenio je Plenković.

Govoreći o konkretnim promjenama u posljednja dva desetljeća, podsjetio je na činjenicu da je Hrvatska prošla kroz nekoliko istovremenih i zahtjevnih tranzicija, i to u vrlo kratkom razdoblju od neovisnosti do danas: tranziciju od federalne republike do neovisne države, od planiranog do tržišnog gospodarstva, od jednostranačkog komunističkog režima do višestranačke demokracije, od mirnodopskog stanja do rata i ponovno mira. Povrh toga, proces europskih integracija značajno je pridonio transformaciji hrvatskog društva, smatra Plenković, utoliko što je omogućio da se snažno afirmiraju vrijednosti demokracije, pravne države i tržišnog gospodarstva, unatoč svim njegovim nedostacima.

Donosimo jedinstvenu ekspertizu

Na pitanje kako objašnjava podršku hrvatskih građana europskom projektu, a istodobno njihov slab odaziv na nedavnim europskim izborima, objasnio je da odgovor na to pitanje treba tražiti u odluci Vlade da odvoji europske izbore od lokalnih. To je, prema njemu, bilo pogrešno, ako je suditi po visokom odazivu na lokalnim izborima, tim više što su se na posljednjim europskim izborima birali zastupnici u Europski parlament na samo jednu godinu. Kao i u brojnim zemljama Europske unije, u Hrvatskoj također postoji stanoviti broj građana koji na EU gleda s euroskepticizmom. No, uvjeren je, članstvo u EU će, kao i u drugim novim članicama, i u Hrvatskoj donijeti mnoge koristi, kako na gospodarskoj tako i na socijalnoj razini, što će na koncu građanima donijeti porast standarda.

Odgovarajući na pitanje o tome što sa svoje strane Hrvatska može donijeti Europskoj uniji, Plenković je podsjetio da je po svom kulturnom naslijeđu, svojim kršćanskim korijenima, svojoj mediteranskoj dimenziji Hrvatska nedvojbeno najlatinskija od svih slavenskih zemalja, te da će s tog aspekta sigurno obogatiti Uniju. Podsjetio je također da je Hrvatska jedina zemlja koja je istodobno podunavska i jadranska, odnosno sredozemna, te će za razliku od ostalih srednjoeuropskih zemalja pridonositi jačanju pomorske i mediteranske dimenzije Europske unije. Pored toga, svojim izuzetno dobrim poznavanjem prilika u jugoistočnoj Europi, Hrvatska će biti u prilici Europskoj uniji donijeti svoju ekspertizu i dragocjena pojašnjenja.

Pogledajte emisiju