Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 10. 9. 2015.

Za Hrvatski radio o Junckerovom govoru o stanju Unije

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković u emisiji Dossier Europa Hrvatskog radija osvrnuo se na ključne naglaske govora predsjednika Komisije Junckera o izbjegličkoj krizi, ekonomskoj situaciji, politici susjedstva i vanjskoj politici EU-a

Plenković je rekao da je Juncker održao sadržajan prvi govor o stanju Unije s naglaskom na aktualna zbivanja povezana s migracijskom krizom. Napomenuo je da se uz val izbjeglica sa srednjeg istoka i Sredozemlja i Ukrajina također suočava s prognanicima iz ratom zahvaćenih područja. Stoga je Junckerov apel prema zemljama članicama glede prihvata izbjeglica logičan nastavak Europske migracijske agende iz svibnja o.g. Pritom je izvorni plan o premještanju 40.000 azilanata iz Grčke i Italije narastao na dodatnih 120.000 ljudi uslijed vala koji je zahvatio i Mađarsku. Ključna poruka Junckerovog obraćanja je da Unija mora biti na razini svojih vrijednosti – univerzalne zaštite ljudskih prava, smatra Plenković.

Naglasio je da načelo solidarnosti, s čime se suglasio i predsjednik Kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber, mora prevladati u odnosu na nacionalne egoizme. Uvjeren je da je za rješavanje ove krize ključan cjelovit pristup, koji bi uključio financijsku pomoć, kvalitetnu registraciju i jasnu distinkciju između stvarnih azilanata i izbjeglica te onih koji iskorištavaju situaciju.

Hrvatska bi trebala omogućiti prihvat dodatno sugeriranih 1.064 ljudi, jer za to zasigurno ima kapaciteta. Iskustva iz Domovinskog rata dobar su temelj za politički konsenzus oko ovog problema, uz potrebu da Vlada precizira poteze oko lokacije prihvatilišta, registracije, ali i mogućnosti zaposlenja, poručio je Plenković.