Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 8–9. 9. 2015.

Za human i solidaran pristup EU-a i Hrvatske izbjeglicama

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković komentirao je za RTL Danas, Dnevnik Nove TV i Radio 101 mogućnosti Hrvatske za prihvaćanje izbjeglica nakon eskalacije izbjegličke krize, što je bila glavna tema Izvješća o stanju Unije predsjednika Europske komisije Junckera

Komentirajući za RTL Danas novu raspodjelu kvota Komisije prema kojoj Hrvatska treba primiti još 1064 izbjeglica, Plenković je podsjetio kako je Hrvatska 1991. i 1992. godine primila skoro milijun ljudi, te smatra da je broj od 1.064 izbjeglica, uz raniju odluku od njih 500-injak, primjeren.

U izjavi za Dnevnik Nove TV uoči Junckerovog Izvješća o stanju Unije Plenković je rekao kako od predsjednika Komisije očekuje cjeloviti pregled mogućih političkih djelovanja Europske unije prema izbjegličkoj krizi, koji će imati i svoju proračunsku dimenziju, ali i koji će na human i solidaran način pristupiti problemu velikog izbjegličkoga vala.

U javljanju za emisiju Aktualni 101 Plenković je konstatirao da je prema novom planu Komisije najbitnije povećanje broja izbjeglica s 40 na 120 tisuća koje će se premjestiti iz Grčke, Italije i Mađarske u druge članice, jer su te zemlje do sada podnijele najveći teret. Pritom je važno i alociranje novih 1,8 milijardi eura financijske pomoći. Naglasio je da će se Komisija angažirati oko dugoročnog rješavanje izbjegličke krize na njezinom izvoru, što će uključiti vanjsku i sigurnosnu politiku EU, njezinu razvojnu politiku, pomoć u misijama zemalja gdje su konflikti te sprječavanje budućih izbjegličkih valova, na što će utjecati nestabilnosti u sredozemnom i istočnom susjedstvu.

Dodao je da kako je jedna od ključnih Junckerovih poruka da sustav premještaja ne bude više na dobrovoljnoj osnovi, nego obvezujućoj. Plenković je zaključio da Hrvatskoj kao članici EU koja je početkom 90-ih zbrinula gotovo milijun izbjeglica i prognanika, ne bi trebao biti problem primiti oko 1600 izbjeglica, sukladno novoj raspodjeli Komisije.