Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 10. 2015.

Intervju za Večernji list: Andrej Plenković

U intervjuu za Večernji list potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković govori o izbjegličko-migracijskoj krizi, odnosima EU i Rusije, situaciji u Ukrajini i Siriji te predizbornim temama

U razgovoru s novinarkom Ivom Puljić-Šego za Večernji list, zastupnik Plenković je istaknuo da Hrvatska mora voditi kontinuirani dijalog sa susjedima i europskim partnerima te prevenirati kreiranje situacije u kojoj bi se morala samostalno nositi sa zbrinjavanjem velikog broja izbjeglica, koji nije u skladu niti s njezinim realnim kapacitetima. HDZ ima principijelno i jasno stajalište – izbjeglice zaslužuju empatiju te solidaran pristup, uz korektno pravno i razumno sigurnosno postupanje.

Ocijenio je ljudskim pristup njemačke kancelarke Merkel, koja vodi politiku prihvata izbjeglica utemeljenu na solidarnosti kao jednom od glavnih načela demokršćanstva, ali i cijelog projekta EU. Smatra da bi jedino zajednička i konzistentna europska politika koja bi uključivala učinkovit nadzor vanjskih granica, registraciju izbjeglica, solidarnu raspodjelu među državama članicama, ali i vraćanje ilegalnih ekonomskih migranata omogućila zbrinjavanje onih kojima je zaštita najpotrebnija.

Rekao je kako su ključne poruke kancelarke Merkel i predsjednika Hollandea prilikom zajedničkog nastupa u Europskom parlamentu bile da EU članice trebaju pokazati ljudsko dostojanstvo, solidarnost i odgovornost, te su se založili za "više Europe" i zajedničkog rada.

Plenković je naglasio da su u promijenjenim globalnim okolnostima najveći izazovi za vanjskopolitički kredibilitet EU aktualna migracijska kriza, nestabilnost na Bliskom istoku, vanjski i unutarnji terorizam, kibernetički napadi i hibridna agresija Rusije na Ukrajinu. Stoga EU jača svoju vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku, a Visoka predstavnica za vanjske poslove Mogherini radi na novoj Strategiji vanjske politike i sigurnosti koja će se usvojiti 2016.

Najavio je da će za dva tjedna predvoditi promatračku Misiju EP na lokalnim izborima u Ukrajini, koji su važni za proces decentralizacije i konsolidiranja demokracije u zemlji. Kao predsjednik Delegacije EP za Ukrajinu stalno ističe da je ona vanjskopolitički prioritet EU. Istaknuo je dva ključna zadatka koja su pred Ukrajinom - nastavak reformskog procesa provedbom Sporazuma o pridruživanju i reintegracija privremeno okupiranih područja Donbasa, ali i Krima, pri čemu zagovara korištenje iskustva Hrvatske i modela međunarodno potpomognute mirne reintegracije Podunavlja.

Napominje da je rat u Siriji glavno krizno žarište na Bliskom istoku, te je nažalost do sada poginulo 250.000 ljudi, a preko 8 milijuna prognanika je u zemlji te 4 milijuna izbjeglica u Turskoj, Jordanu, Libanonu i po Europi. U takvom kontekstu EU mora imati ključnu političku i diplomatsku ulogu povezujući sve aktere, te nastojati stabilizirati situaciju u Siriji uz podršku naporima UN-ovog izaslanika Staffana de Misture.

Analizirajući rad Vlade, Plenković navodi kako su recentni populistički potezi i nagla „domoljubna motiviranost“ SDP-a samo pokušaj da se prikrije podnošenje izvješća o stvarnim gospodarskim rezultatima Vlade u proteklom mandatu.

Podsjetio je kako je u protekle četiri godine HDZ pobijedio SDP četiri puta na izborima: prvim europskim, lokalnim, drugim europskim i predsjedničkim. Uvjeren je da će Domoljubna koalicija tijekom kampanje kvalitetno predstaviti program i pripremljene mjere te da će pobijediti na parlamentarnim izborima.

Intervju u cijelosti