Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 10. 11. 2015.

Nužna koordinacija država na balkanskoj migracijskoj ruti

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković predsjedao je sjednicom Odbora na kojoj su sa zastupnicima iz nacionalnih parlamenata Unije razmijenjena stajališta o migraciji preko »balkanske rute«

Naglasak rasprave bio je na ozbiljnosti izbjegličke krize te njezinu sve većem utjecaju na zemlje kroz koje vodi »balkanska ruta«. Plenković je naglasio da je pritisak koji stvara izbjeglička kriza na zemlje jugoistočne Europe velik te da su one snažno pogođene tom situacijom. Osvrnuo se na konferenciju koja je održana u Luksemburgu 8. listopada te istaknuo važnost usvojene deklaracije koja ima za cilj stvaranje učinkovite europske migracijske politike. Podsjetio je također na sastanak šefova vlada članica EU-a iz jugoistočne Europe s predsjednikom Komisije Junckerom i s kancelarkom Merkel 26. studenoga 2015. u Bruxellesu  koji je rezultirao planom od 17 točaka s operativnim i tehničkim mjerama potrebnima za osiguranje traje razmjene informacija, ograničenje sekundarnog kretanja, zaštite i pomoći izbjeglicama, upravljanje granicama te borbu protiv krijumčarenja ljudima. 

Plenković je istaknuo da se i Hrvatska bori s migracijskim pritiskom te da je u protekla dva mjeseca kroz Hrvatsku prošlo više od 350.000 izbjeglica. Dodao je da je potrebna koordinacija i suradnja između zemalja pogođenih izbjegličkim valom te pozdravio suradnju s Agencijom Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR). Plenković smatra kako je važno utvrditi status ljudi koji prelaze granicu, jer hrvatska statistika pokazuje da su dvije trećine osoba koje su ušle u Hrvatsku izbjeglice, dok jednu trećinu čine ekonomski migranti. Moramo osigurati dobre i prihvatljive uvjete za izbjeglice, rekao je Plenković.

Sjednici je prisustvovala Roksanda Ninčić, državna tajnica za vanjske poslove Srbije, Nikola Popovski, ministar vanjskih poslova Makedonije, Esen Altug, zamjenica glavnog direktora za migracije, azil i vizna pitanja iz Ministarstva vanjskih poslova Turske te Christian Leffler, zamjenik glavnog tajnika Europske službe za vanjsko djelovanje.