Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Maribor | 13. 7. 2013.

Predavanje o prevođenju pravne stečevine EU na hrvatski jezik

Na zatvaranju Međunarodne ljetne škole prevođenja TRANS-2013 koja je održana na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mariboru zastupnik Andrej Plenković održao je predavanje o višegodišnjem procesu prevođenja pravne stečevine EU na hrvatski jezik.

ep026 s

Plenković je govorio o organizaciji procesa prevođenja acquisa od 2000. do 2013. u Hrvatskoj koji je rezultirao s više od 160.000 prevedenih stranica te stručno i jezično revidiranih pozitivnih propisa EU. Istaknuo je da je riječ o najvećem prevoditeljskom pothvatu ikada poduzetom u Hrvatskoj koji je financiran iz državnog proračuna, a vodila ga je i koordinirala nadležna služba Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Napomenuo je da je hrvatski prijevod acquisa, kao dio razvojne pomoći i regionalne suradnje, uručen svim državama jugoistočne Europe koje se pripremaju za članstvo u EU.

Ljetna škola organizirana je u okviru CEEPUS programa od 1. do 14. srpnja, a pohađalo je više od 30 sudionika iz 15-ak zemalja, uključujući i Hrvatsku. Na kraju je član Europskog parlamenta Plenković uručio certifikate polaznicima.